Ladda upp med hälsoversionen av chips med dipp till fredagsmyset – chiakex med gurkmeja-gukkamole. Spröda kex med nötig smak gjord av rester från hemgjord mylk, ihop med en krämig och smakrik röra. Det ena utesluter inte det andra tycker vi och recept på godsaker kan du inte få för många. Här steg för steg till en mumsig myskväll i rawfood-anda!
Växtbaserad mjölk brukar kallas mylk, mycket för att den som vill undvika animaliska produkter ska kunna se vad det handlar om – ”mjölkfri mjölk”. Mylk gör du enkelt själv och kan då vara hundra procent säker på vad som finns i den. Dessutom slipper du bära hem tunga kassar från affären. Med hjälp av en finmaskig sil eller en nötmjölkpåse gör du mylk själv på några minuter och använda på olika sätt
Nöt-/frömylk
– 2 dl nötter/frön
– 1 liter vatten
– en nypa salt
– två nypor vaniljpulver
Gör så här:
1. Välj om du vill blötlägga nötter/frön.
2. Kör alla ingredienser i en mixer.
3. Lägg en finmaskig sil över en stor skål eller använd en nötmjölkspåse för att sila av mylken.
4. Häll upp på flaskor och förvara i kylen. Mylk på blötlagda nötter och frön har en hållbarhet på 2 dagar, annars 3–4 dagar.
När du kommit igång med att göra egen mandelmylk blir det en del mandelpulp över. Den går utmärkt att ha som bas i bollar eller raw food-kex. Det här blir som små ostkex, perfekta att dippa med! Du kan med fördel spara mandelpulp i en plastpåse och frysa in tills du har tid att göra kexen, och gör gärna en dubbel sats kex när du ändå är igång.
Boostande b-jäst ger dig otroligt mycket B-vitaminer och är även väldigt proteinrik. För veganer är b-jästen något som liknar ost i smaken.
Chiakex
– 5 msk chiafrön
– 10 msk vatten
– 3 dl mandelpulp (se ovan)
– 1 dl b-jäst
– 2 nypor salt
Gör så här:
1. Blötlägg chiafröna i 10 msk vatten i cirka en timme.
2. Rör samman chiafrön, mandelpulp, b-jäst och salt i en skål.
3. Bre ut ett tunt lager på ett bakplåtspapper. Skär med baksidan av en kniv 5 x 5 cm stora rutor som du sedan delar på diagonalen.
4. Torka i cirka 20 timmar i ungefär 42 grader tills kexen är genomtorra. Förvara i en burk med tättslutande lock.
Gurkmeja-gukkamole
– 3 avokado
– 1 tomat
– 1 liten rödlök
– en nypa salt
– 1 tsk gurkmeja
– en nypa chili eller chiliflakes
Gör så här:
1. Mosa avokado i en skål med en gaffel eller kör i matberedaren till en kräm.
2. Tärna tomaten, hacka löken och blanda med avokadon.
3. Tillsätt salt, gurkmeja och chili. Smaka av för mer sälta eller styrka.
Dippa och njut!
Recept från boken ”Superfood boost – maxa din hälsa med enkla, snabba mellanmål” av Erica Palmcrants Aziz.
Foto: Bianca Brandon-Cox