Bjud på en oemotståndligt god och vacker cheesecake med kola- och pepparkaksbotten. En garanterad succé på fikabordet.
Julens i särklass godaste och vackraste efterrätt kan vara denna cheesecake med kola- och pepparkaksbotten. Dessutom smidig att förbereda några dagar innan festligheterna. Ett receptet att spara på till december eller prova redan nu?
Cheesecake med kola- och pepparkaksbotten
Ingredienser botten:
– 200 g pepparkakor
– 50 g smör
Gör så här:
1. Mixa ihop pepparkakor till smulor.
2. Smält smör och blanda med pepparkakssmulorna.
3. Täck en form med bakpapper och tryck ut massan i formen. Ställ i frysen och förbred fyllningen under tiden.
Ingredienser fyllning:
– 2 äggulor
– 1 dl socker (eller Sötströ för mindre socker)
– 0,5 tsk vaniljpulver
– 200 g Philadelphia ost
– 2 dl grädde
– 2 äggvitor
– 1 burk karamelliserad mjölk
Gör så här:
1. Vispa äggulor, socker och vaniljsocker pösigt.
2. Vispa upp äggvitorna till ett hårt skum i en skål och vispa grädden i en annan skål.
3. Ner med Philadelphiaost, sen även ner grädden och vänd till sist ner äggvitan.
4. Tag ut formen ur frysen och bred på en burk karamelliserad mjölk i ett jämnt lager.
5. Häll på glassmeten och täck formen med folie. Ställ in i frysen i minst 8 timmar, gärna över natten.
6. Inför servering – dekorera gärna med lingon.
Recept och foton från Fikastunder.se