Cezary Henzel – 30 år som sjukgymnast

Cezary Henzel - 30 år som sjukgymnast

CezaryHenzel driver idag Grace Tjejgym. Ett gym som erbjuder styrketräning för kvinnor samt sjukgymnastik med specialisering på rörelsehabilitering och idrottsskador för både män och kvinnor.

Hur kommer det sig att du valde att utbilda dig till sjukgymnast?
När jag var yngre tränade jag judo på en klubb inom den polska idrottshögskolasom jag under denna tid närvarade. Där erbjöds jag möjligheten att utbilda mig till idrottslärare, idrottstränare eller sjukgymnast. Jag valde då sjukgymnastiken.

Vad är det för skillnad på att vara en sjukgymnast i Polen jämfört med att vara en sjukgymnast i Sverige?
Utbildningen i Polen är två år längre och det tillämpas ett större fokus på kroppen. Behandlingarna i Polen och Sverige skiljer sig också väldigt mycket åt. Bland annat är behandlingstiden avsevärt längre i Polen då en patient där kan behandlas i flera timmar jämfört med den behandlingstid på 20 minuter som är den genomsnittliga i Sverige. 

Hur har sjukgymnastiken utvecklats genom åren, vilka är problemen idag jämfört med förut?
– Idag dokumenteras sådant som kan anses uppenbart. Jag anser tyvärr inte att sjukgymnastiken har förbättrats och det finns en klar kunskapsbrist.

I takt med att samhället förändras gör även patienters skador det. Exempelvis är belastningsskador ett större problem idag än de fysiska skador som exempelvis benbrott som var vanligast tidigare. Detta beror till stor del på det intensiva arbetet som bedrivs framför datorn idag. Många har gått från att vara fysiskt aktiva till att bli mer fysiskt passiva.

Du driver Grace Tjejgym, hur blev det så?
– Tidigare drev jag en privat praktik  på Kungsholmen, Henzel Sjukgymnastik AB, som jag öppnade 1985. Flera år senareville jag köpa ett gym och hittade då Grace Tjejgym. Ett gym som hade drivits sedan 1982. 2002 köpte jag därför Grace Tjejgym. Jag bestämde mig för att delvis ändra gymmets profil och lade därför även in sjukgymnastik i gymmets utbud.

Vad har du för ambitioner? Vad vill du uppnå?
– Jag skulle vilja fortsätta utveckla gymmets verksamhet med exempelvis gruppträningar eftersom det i nuläget endast finns en möjlighet att bedriva individuell styrketräning på gymmet. Tyvärr är det svårt att hitta lämpliga lokaler.

Vad är ditt hälsotips till Sveriges befolkning?
– Människor i Sverige är väldigt förnuftiga och bedriver en sund livsstil. Det gäller i synnerhet för dem över 30. Många ungdomar lever dock ohälsosamt och spenderar för mycket tid framför datorn, tv:n och i soffan. De bör aktivera sig mer fysiskt. Studier pekar på att 18-åringars kondition idag motsvarar 40-åringarnas. 

Grace Tjejgym
Erbjuder
: Styrketräning för tjejer, sjukgymnastik med specialisering på rörelsehabilitering och idrottsskador, personlig träning, solarium, massage.

Pris: En gång 80 :-, Klippkort (10 ggr) 700 :-, 30 dagars kort 400:-, Halvår: 2 000:-,

Helår: 3 300:-

Adress: Östermalmsgatan 101, 114 59 Stockholm Telefon 08 667 51 67, 08 654 49 54

Inga Kommentarer Ännu

Lämna Ett Svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.