Hur viktigt är det att ta kosttillskott vid träning om du vill prestera på topp och bibehålla god hälsa? Vi har pratat med framgångsrika höjdhopperskan Maja Nilsson om träningsmål, hur hon äter under en uppbyggnadsperiod respektive tävlingssäsong. Dessutom berättar Maja vilka kosttillskott hon tar och varför.
1. För den som inte känner till vem du är – vill du berätta lite kort om dig
och din träningsbakgrund?
Jag heter Maja Nilsson och är 18 år gammal. Jag bor och kommer från Motala, men flyttar under hösten till Göteborg för att satsa på min idrott. Jag tränar höjdhopp och
även friidrott sedan jag var 10 år. Jag började på friidrott för att mina vänner
gjorde det, och såhär i efterhand är jag väldigt glad att mina vänner fick med mig. Under min uppväxt har jag även hållit på med ridning och det är något jag fortfarande tycker om.
Idag tränar jag på elitnivå och satsar allt jag har på friidrotten. Antal träningstimmar och pass i veckan varierar massor, det beror på var jag befinner mig i förhållande till tävlingssäsong. Som mest blir det 8 pass (cirka 14 timmar i veckan), detta är under grundträningsperiod när det är långt kvar till tävling. Som minst tränar jag 3-4 pass (cirka 6 timmar i veckan) exklusive tävling, detta är under tävlingssäsong.
2. Vad är ditt mål med träning just nu?
Såklart vill jag hoppa högre, det är ju anledningen till att jag håller på. Jag vill delta i OS i Tokyo 2020 och någon gång i framtiden vill jag hoppa 2 meter. Just nu ska jag gå in i en grundträningsperiod med många tuffa pass – styrkepass, konditionspass och hoppstyrkepass.
Målet är att bli bättre på alla dessa områden, men för att jag ska kunna hålla på är det också viktigt att hålla sig skadefri. Under vårens uppbyggnad har jag haft problem med en fot, vilket har gjort att jag inte kunnat träna på ordentligt, utan där rehab har varit den största delen av träningen.
I höst är därför målet att verkligen lyssna på kroppen, inte blunda för smärtor som uppstår utan ta smärtor på allvar direkt för att det inte ska bli långvarigt. Helt enkelt att hålla mig skadefri som är en förutsättning för att jag ska kunna bli bättre.
3. I en intervju har du sagt att du ska satsa på en riktigt bra uppbyggnasperiod inför nästa tävlingssäsong – hur ser den ut träningsmässigt?
Jag flyttar till Göteborg inom kort framtid, där har jag min tränare, bättre hall och mer
kompetens. Jag har ännu inte pratat igenom träningsupplägget med min tränare, därför vet jag inte exakt hur det kommer se ut. Det jag vet hittills är att jag kommer kunna utvecklas på ett helt annat sätt när jag har experttränare på plats. Dessutom kommer jag till viss del träna med en grupp där många av de som är med i gruppen tävlar på elitnivå, vilket kommer ge mig sparring och motivation på träningarna.
Kost vid en uppbyggnadsperiod respektive tävlingssäsong
4. Att hoppa höjdhopp innebär att det är fördelaktigt att inte väga så mycket, men för att orka träna hårt krävs ju energi. Hur äter du under en uppbyggnadsperiod v.s. inför tävlingsperiod?
Maten skiljer sig oftast inte särskilt mycket under perioderna. Jag har bott hemma med
mamma, pappa och två yngre syskon och har ätit samma mat som de ätit. Jag försöker
däremot byta ut till exempel vanlig pasta mot bönpasta eller fullkornspasta, jag dricker till exempel lättmjölk när resterande av familjen dricker mellanmjölk o.s.v.
Jag försöker att byta ut de saker jag kan för att maten inte ska påverka familjen allt för mycket. Hemma äter vi en varierad husmanskost. Det är ofta mamma som lagar mat och jag är med och hjälper till ibland.
Något jag nästan aldrig äter är pizza eller annan snabbmat. Äter familjen någon snabbmat (vilket är väldigt sällan) väljer jag att ta en matlåda, koka gröt eller slänga ihop en maträtt till mig själv. När jag ska äta någon maträtt som är mindre nyttig ställer jag mig nästan alltid frågan innan om jag tycker att det är värt det, ibland är svaret ja och ibland är svaret nej.
Det som skiljer sig under uppbyggnad och tävlingssäsong är mängd mat.
– Under säsong äter jag inte mer än nödvändigt och minskar portionerna med kanske 15-20%. Detta handlar inte bara om att ”hålla vikten” utan även att jag inte tränar lika hårt under säsong och gör därför inte av med lika mycket energi.
– Under säsong äter jag inte heller mellis på samma sätt som jag gör under grundträning. Under säsong är ett standardmellis för mig en smoothie med lättkesella, jordgubbar och linfrön, medan det under uppbyggnad både kan vara en smoothie och en macka.
– Under säsong är jag även mer noga med att inte fika eller äta goda sötsaker med mycket kalorier i för ofta. Jag försöker att inte äta för mycket sötsaker under uppbyggnad heller, men kan unna mig ett par gånger i veckan.
När jag flyttar hemifrån och lagar mat helt på egen hand är det möjligt att jag kommer
ändra min kost till mer ”höjdhoppsanpassad”, eftersom jag bara har mig själv att tänka på. Detta är något jag hoppas och också har som ett litet mål under hösten, att förbättra min kost ytterligare.
Bra kosttillskott vid träning
5. Hur vet du att kroppen får i sig allt den behöver när kaloriinnehållet är
lågt?
Jag känner själv när jag ätit tillräckligt eller inte. Min kropp säger ifrån direkt om jag ätit för lite under dagen. Tecken på det är att jag får huvudvärk, ofta ont i magen, blir trött och är allmänt låg. Under våren hjälpte Helhetshälsa mig med att plocka ut rätt kosttillskott till mig genom att jag under en veckas period skrev upp vad och mängden mat jag åt. Utöver det rekommenderade de mig bland annat att äta ett extra mellanmål på förmiddagen, framförallt de dagar jag tränar både morgon och kväll.
Något som jag på senare tid har märkt är viktigt för mig är att jag äter regelbundet och
under ungefär samma tider varje dag. Det är ett tips till alla som vill ändra sin kost – ät på samma tider varje dag, det hjälper dig att inte småäta onödiga saker.
6. Vilka kosttillskott äter du, från vilka varumärken och varför?
Mina kosttillskott kommer endast från Svenska Helhetshälsa, något som jag är både stolt och glad över. Jag vet att de står för 100% rena kosttillskott och att de dessutom finns i Borghamn, som ligger ganska nära Motala är jättekul!
Dessa kosttillskott äter jag.
– MSM. Ett tillskott jag äter varje dag. Msm är en naturlig svavelkälla. Det är ett kosttillskott som bygger upp brosk, skelett, senor och bindväv. Msm är utrensande, något som man kan märka av under den första tiden när man börjar äta tillskottet.
– Chlorella. Äter varje dag. Innehåller A-vitamin som bidrar till immunsystemets funktion.
– Magnesium. Äter inte detta tillskott exakt varje dag. Magnesium bidrar bland annat till minskad trötthet och utmattning. Jag tar magnesium ungefär varannan dag. Under uppbyggnad tar jag lite oftare, kanske varje dag och vissa dagar när jag tränat extra hårt och gjort av med mer energi än vanligt tar jag två.
– MultiOptimal. Ett av tillskotten jag fick av Helhetshälsa efter kontrollen de hjälpte mig med. Även denna äter jag varje dag. Denna innehåller 6 antioxidanter, B-vitaminer, jod, samt dagsbehovet av D-vitamin. Jag skulle säga att det är ett ”allsidigt” kosttillskott som hjälper kroppen med det ena och det andra.
7. Många är nyfikna på att ta kosttillskott vid träning, men är osäkra vilka för att de inte vill få i sig konstigheter eller dopingpreparat. Vilka kosttillskott skulle du rekommendera en motionär som vill bygga muskler eller en som vill bibehålla en god hälsa vid viktnedgång?
Jag är absolut ingen expert och tror det beror helt på ålder och vad man har för kostvanor. Det viktiga att tänka på är att kosttillskotten inte ersätter mat. Jag ser kosttillskott som ett komplement och inget annat.
Om man vill äta kosttillskott ska man tänka på var ifrån man köper. När du beställer hem tillskott – var extra noga, klicka runt på hemsidan och se om det är ett seriöst företag du köper av och vad det står att tillskotten kan hjälpa dig med. Det finns inget rent tillskott som får dig att bygga superstora muskler. Jag kan rekommendera Helhetshälsa som mina tillskott kommer ifrån, det är ett seriöst företag med rena tillskott.
Tack Maja för massor av matnyttig information och stort lycka till med din idrottskarriär!