Bli av med din huvudvärk – 5 tips

Bli av med din huvudvärk - 5 tips

Ordet huvudvärk har hög igenkänningsfaktor och är tyvärr alldeles för vanligt. Oftast går huvudvärken över av sig själv, men ibland kan den sitta i länge eller komma oftare. Vad ska du göra för att bli av med den? Här kommer fem tips – som fungerar!

1. Få i dig vätska
Vätskebrist kan orsaka hemsk huvudvärk. Om du har ont i huvudet – börja med att dricka ett eller två glas vatten så är chansen att värken försvinner stor. Frukt och grönsaker är också bra komplement än att bara dricka, då de också innehåller massor med vätska. 

 » Din dagliga mat kan ge dig huvudvärk

2. Slappna av
Stäng av datorn, ta bort telefonen från ögonen och slappna av. Låt musklerna slappna av och släpp ner axlarna. Både spända muskler och stress påverkar hur du mår och hur du känner dig i ditt huvud. Massage kan också vara en bra idé om du är spänd. 

3. Träna
Visste du att den vanligaste typen av huvudvärk är spänningshuvudvärk? Precis som att det är viktigt att slappna av gör faktiskt kroppen detta när du tränar. Träning minskar muskelspänningar och höjer livskvalitén för dem som lider av kronisk huvudvärk – detta visar en studie från Sahlgrenska akademin.

 » Förbättra hälsan? 11 tips för en hälsosammare vardag

4. Sov en stund
Att sova är lättare sagt än gjort om du befinner dig på jobbet eller i skolan, men om möjligheten finns är chansen stor att en vilostund i ett mörkt och svalt rum hjälper. En kortare powernap gör oftast stor skillnad!

 5. Byt arbetsställning
Detta är ingen sista-minuten-lösning utan en långsiktig sådan, beroende på hur bra eller dålig din arbetsställning är idag. För att undvika spända muskler och felbelastning när du arbetar är det viktigt att du sitter rätt och att du varierar din arbetsställning. Att jobba stående om du har ett stillasittande arbete gör stor skillnad. Även att titta upp från skärmen då och då. Sjukgymnaster rekommenderar att du en gång per halvtimme byter arbetsställning för utmana olika muskelgrupper och kroppsfunktioner.

 » Hur mår du på jobbet? Stillasittande arbetsmiljö kan ge fysiska besvär

Text: Sofia Base
Bild: Pixabay

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras