Baka med glutenfritt mjöl – skillnaden mellan mjölsorterna

Baka med glutenfritt mjöl - skillnaden mellan mjölsorterna

Ny forskning visar att allt fler blir glutenintoleranta i Sverige. Botemedlet är att sluta äta gluten men det är inte alltid lätt att hitta alternativ. Pofiber, hasselnötsmjöl, mandelmjöl, kokosmjöl och fiberhusk är några av de glutenfria mjölsorterna – men det är inte helt enkelt att veta vilket mjöl som passar när. SportHälsa guider dig bland glutenfria mjölsorter som gör att du lyckas baka glutenfritt.

FAKTA GLUTEN

Gluten är ett protein som finns i vete, korn och råg. 

Hos personer som är glutenintolerant skadas tunntarmen och dess förmåga att ta upp näring om man äter gluten. 

Glutenintolerans är dubbelt så vanligt bland kvinnor som bland män.

Vanliga symptom är magbesvär, förstoppning, trötthet och viktnedgång. 

Orsaken till att vissa drabbas tros vara genetiska anlag och glutenrik kost.

Enda botemedlet är att sluta äta mat med gluten.

Vid misstanke på sjukdomen rekommenderas besök vid hälsocentralen för blodprovstagning.

Hasselnötsmjöl. Finns i två varianter, neutralt eller rostat. Rostat hasselnötsmjöl har en framträdande hasselnötssmak och passar perfekt till desserter och småkakor. Det orostade mjölet är mildare i smaken och kan ersätta mandelmjöl i de flesta bak-recept. Hasselnötsmjöl hittar du framförallt i hälsokostbutiker och nätbutiker. Kilopris cirka 180 kronor.
 

Kokosnötsmjöl. Det finns två sorter kokosnötsmjöl, det traditionella kokosnötsmjölet har funnits i åratal och består av malda kokosflingor som passar bra i vissa bakverk, omeletter, pannkakor, våfflor och desserter. Den andra varianten har inte funnits lika länge och utvinns av restprodukter som blir över efter tillverkning av kokosolja, mjölk och grädde. Detta kokosnötsmjöl passar bra i smoothies samt vid bakning av bröd och bakverk utan att ge en tydlig smak av kokos. Jämfört med mandel- och hasselnötsmjöl är kokosnötsmjöl mer fiberrikt och innehåller väldigt lite omega 6. Mjölet har också en högre uppsugningsförmåga och passar därför väldigt bra om du vill ha en fastare deg. Kokosnötsmjöl hittar du lättast i hälsokostbutiker eller nätbutiker. Kilopris varierar mellan 120-200 kronor.

Mandelmjöl. Neutralt i smaken och passar bra om du vill ha en deg som inte ger en tydlig nötsmak. Mjölet går utmärkt att använda i bröd, pannkakor och efterrätter men också som panering till exempelvis fisk. Bästa mandeln är den som får mogna på plantan i lagom värme utan kemikalier. Mandelmjöl kan du hitta i vissa livsmedelsbutiker, hälsokostbutiker och nätbutiker. Kilopris cirka 170 kronor.

Sesammjöl. Har en mild och nötaktig arom med en svag smak av sötma vilket gör att det passar utmärkt till bakning av kakor och bröd. Det fungerar även som bindningsmedel i dressingar och såser. Mjölet består av fettreducerade sesamfrön och är rikt på fibrer, protein och mineraler. Du kan köpa sesammjöl i hälsokostbutiker och nätbutiker. Kilopris varierar mellan 120-160 kronor.

Tilläggsmjöl
Glutenfri bakning ger inte samma jäsningseffekt som bakning med gluten. Det kan därför anses vara dyrare att baka glutenfritt eftersom du inte får ut lika många bullar, bröd och kakor av samma mängd råvara som du får om du bakar med gluten. Däremot äter man sällan lika mycket av glutenfri bakning vilket gör att det inte blir någon större prisskillnad i slutändan. För att degen ska svälla och bli mer lättarbetad tillsätts ofta någon matsked från något av följande tilläggsmjöl.

Fibrex. En kostfiber gjord av betfiber och har en hög sväll förmåga. Det finns både som flingor och strö och passar bra vid bakning av kakor, bröd och desserter. Fibrex flingor är grövre än strö och passar utmärkt i brödbak om du vill att det ska få en grövre känsla. Flingorna lämpar sig även till panering och för att bröa formar. Både flingor och strö finns i de flesta livsmedelsbutiker, hälsokostbutiker samt i nätbutiker. Kilopris cirka 80 kronor.

Guarkärnmjöl. Ett stabiliseringsmedel som tillverkas av guarfrö och används för att få en tjockare konsistens i såser, bakverk och maträtter. Mjölet sväller 8 gånger när det blandas med vätska och passerar tarmen utan att tas upp av kroppen. Kör gärna med mixer för att undvika klumpar och se till att du köper av livsmedelskvalité, det finns även för kosmetiskt bruk som inte är lämpligt att äta! Observera även att personer som är allergiska mot sojabönor och jordnötter i vissa fall kan få allergiska reaktioner av guarkärnmjöl. Du hittar guarkärnmjöl lättast i nätbutiker där kilopriset varierar mellan 300-480 kronor. 

Proteinpulver. Om du tränar mycket, är vegetarian eller av någon annan anledning inte får i dig tillräckligt med protein kan du tillsätta proteinpulver. Neutralt proteinpulver är ultrafiltrerat vassleprotein och kan användas vid bakning, matlagning och i smoothies. Var uppmärksam på att det finns flera proteinpulver på marknaden och att de ofta innehåller olika tillsatser. Neutralt proteinpulver kan du köpa på lchfbutiken.se, pulvret innehåller 80 gram protein och 5 gram kolhydrater. Cirka 200 kronor per kilo.

Johannesbrödkärnmjöl. Finpulvriserade johannesbrödkärnor används tillsammans med nöt-mjöl för att göra degen mer fast och knådbar. Mjölet passar även bra att reda med och göra kalla puddingar. Se till att du köper av livsmedelskvalité, det finns även för kosmetiskt bruk som inte är lämpligt att äta! Johannesbrödkärnmjöl hittar det lättast i nätbutiker. Kilopris cirka 450 kronor.

Pofiber. Potatisfiber är neutralt i smak, lukt och färg. Mjölet binder vätskan och i kombination med nöt-mjöl blir konsistens mer likt ett traditionellt bröd. Pofiber kan också användas som ersättning för ströbröd samt för att bröa formar. Kolhydrathalten är 12 gram. Säljs i de flesta livsmedelsbutikerna, hälsokostbutiker och i vissa nätbutiker. 80-100 kronor per kilo.

Psylliumfröskal. Malda psylliumfröskal omnämns vanligtvis som Fiberhusk eller Psyllium. Mjölet är smak- och luktfritt och används för att göra glutenfri deg saftigare och mer lättarbetad. Produkterna har förmågan att suga upp vätska och svälla tack vare att de innehåller hög andel kostfiber som gör att konsistensen blir geléaktig och binder samman degen. Fiberhusk och Psyllium kan köpas i de flesta livsmedelsbutiker, hälsokostbutiker samt nätbutiker. Kilopriset varierar mellan 150-270 kronor.


Text: Redaktionen

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.