Bästa utrustningen för längdskidlopp

Bästa utrustningen för längdskidlopp

Vilken utrustning är den bästa för längdskidlopp – egentligen? Att välja rätt skidutrustning inför Vasaloppet eller Engelbrektsloppet är inte helt enkelt. För att underlätta valet och gardera sig om att produkterna håller vad de lovar, har Team Sportia i samarbete med En Svensk Klassikerorganisationen certifierat produkter som lämpar sig extra bra för klassikerloppen.

Längdskidor, pjäxor, stavar och kläder – att välja rätt skidutrustning inför längre långlopp på skidor är lättare sagt än gjort. Speciellt om det är första gången du ska åka Vasaloppet eller Engelbrektsloppet. För även om den viktigaste faktorn för ett glädjefyllt längdskidlopp är träningspassen inför loppet, har utrustningen en betydande roll.

– För att orka genomföra längre längdskidlopp krävs det förutom en hel del träning, även utrustning som håller under hela loppet. De ska ha tillräckligt hög prestanda för att höja både prestationen och skidupplevelsen. Genom att certifiera klassikerprodukter vill vi hjälpa skidåkare att välja rätt, säger Jonas Hellentin, sponsoransvarig på Team Sportia.

Produkter som håller vad de lovar
Så vad är då ”god prestanda”? Ja, det skiljer självklart beroende på om det handlar om en längdskida eller en skidhandske. Generellt kan man säga att bra prestanda kommer från att produkterna är gjorda i bättre material och har en mer anpassad design för lång och/eller hård träning och tävling. Skidorna och stavarna är lättare och styvare för att ge mer fart och bättre kraftöverföring i åkningen. Pjäxorna likaså. Kläder för längd ska vara anpassade för hur hårt du vill köra. Ju snabbare skidåkare, desto tunnare kläder som kan släppa ut överskottsvärme och transportera bort fukt från kroppen. Är farten lägre måste kläderna vara varmare och ska fungera för mer normalt utomhusbruk. 

Börja med pjäxorna
Ett bra tips då det gäller att köpa rätt skidutrustning är att börja med pjäxorna i stället för skidorna.

– Skidåkningen börjar med pjäxorna, inte med skidorna. Välj ett par pjäxor som känns bekväma, är stabila och lämpar sig för den sträcka och träning du ska skida. Det är inte ovanligt att du byter skidor oftare än pjäxor så det kan vara värt att lägga en extra slant på att få rätt från början. Till skillnad från ett par skidor kan man ha ett par pjäxor längre, de är därför värda att lägga lite extra pengar på. Tänk bara på att det som känns skönt och komfortabelt i butiken inte behöver kännas likadant efter några timmar på skidor. Ska du skida långt och mycket vill du ha en sko som känns ganska styv och stabil i konstruktionen. Den ska vara lätt och inte suga åt sig för mycket fukt när din fot svettas.

Utifrån pjäxorna väljer du sedan skidor. De ska vara lätta, ge bra glid och tålas att åka med långt. Ett par stavar är också en av skidåkarens viktigaste investering.

– Att kosta på sig ett par bra stavar är också att rekommendera. Här sitter mycket av skidupplevelsen. Särskilt om du åker långt. Staven är till för att överföra kraften i stakrörelsen och bör därför vara lätt och styv. Idag innehåller de flesta stavarna kolfiber (carbon). Ju mer kolfiber, desto lättare och styvare stav. Genom att lägga några extra kronor på sin utrustning undviker man att behöva köpa ny kort därpå.

Välj rätt skidkläder
När du ska välja skidkläder är det viktigt att de ger god fukttransport inifrån och ut. Detta för att transportera bort svett så att kroppen inte kyls ned.

– Kläderna ska även ge maximal rörelsefrihet och vara försedda med sömmar och stretch på rätt ställe för att minimera risken för skavsår. Vilken modell man bör välja beror framförallt på tempo och väder. Elitåkare väljer vanligtvis tunnare plagg eftersom de åker i ett högre tempo än en motionär. Avancerade plagg är vindtäta på framsidan men konstruerade så de släpper ut mycket överskottsvärme på baksidan.

Glöm inte händer och fötter           
Två viktiga men ofta bortglömda plagg är handskar och sockor. I ett par bra pjäxor gör du rätt i att välja funktionssockor som transporterar bort fukt och håller foten varm. Handskarna ska vara smidiga så att du inte greppar staven för hårt.

– Det är väldigt vanligt att man håller för hårt i staven vilket leder till att man får ont i armbågar och blir trött i hela överkroppen. Satsa på en handske som greppar bra, är mjuk och smidig. Rätt utrustning förhöjer inte enbart prestationen utan lika mycket skidupplevelsen i sin helhet.

Fler tips och råd om längdskidor hittar du här.

 

Utvalda klassikerprodukter för längdskidlopp:
sites/default/files/Skärmavbild 2014-12-22 kl. 11.38.54_0.png

1. Madshus Redline Carbon Classic
Guldskidan från förra årets Vasalopp och racing­skidan som alla talar om just nu. Äntligen en skida som fungerar lika bra för Jörgen Brink som dig som vill åka Vasaloppet under 10 timmar. Hög ”vill-ha-faktor” och helrätt i startfållan. Längdskidor med kompromisslös konstruktion, extremt lätt och följsam, tunn profil i topp och bakände. Rek. pris 6999 kr, Team Sportia.

sites/default/files/Skärmavbild 2014-12-22 kl. 11.00.21.png

 
2. Rossignol Delta Course Classic
Längdskida med lätt kärna och racingbelag för optimalt glid. En låg och kort spets ger bra följsamhet i spåret. Rek. pris 3999 kr, Team Sportia.
sites/default/files/Untitled-1_0.jpg

3. Alpina ECL Pro
Detta är längdskon av alla längdskor om du vill åka lika fort som Johan Olsson i vinter. Passformen är helt magisk med det justerbara hälgreppet och den Thinsulate vadderade inner­skon. Skalet är vattentätt men ändå ventilerande vilket garanterar ett bra fotklimat även när det är kallt. Har en optimal passform med maximalt hälgrepp för bästa kontroll. En proffssko som alla mår bra att ha på foten. unisexstorlekar. Rek. pris 2999 kr, Team Sportia.

sites/default/files/Alpina.jpg

4. Salomon RC Carbon
Längdsko för elitmotionären som alltid vill vara i framkant. Customfit innersko för optimal passform. Unisexstorlekar. Rek. pris 1999 kr, Team Sportia.

sites/default/files/salomon_1.jpg 

5. Swix Triac 2.0
Racingstav med trekantigt rör för maximal kraftöverföring och hållbarhet. Ultralätt konstruktion med korkhandtag och controlrem. Swix utbytbara trugsystem med skruvfunktion gör att du enkelt byter mellan vanliga snötrugor och rullskidspetsar utan att krångla med varmluftpistol och lim. Rek. pris 2999 kr, Team Sportia.

sites/default/files/swix.jpg

6. Oneway Diamond Cross 100
Längdstav med 100% Diamond Carbon för elitmotionären. Korkhandtag och Carbon Strap för maximal kontroll av staven. Låg vikt. Rek. Pris 1999 kr, Team Sportia
sites/default/files/oneway.jpg

7. Bliz Active Pursuit XT
Perfekta glasögon för cykel, löpning och skidåk­ning. Okrossbart linsglas och bågar som special­anpassats för de olika Klassikersporterna. Kommer med en extralins för annat ljusförhållande. Ska du bara köpa ett par glasögon ska du slå till på dessa. Justerbar skalm och näsclip. Fodral, nackrem och en extra lins ingår. Rek. pris 699 kr, Team Sportia.

sites/default/files/glasögon.jpg 

 

8. Hestra Ergo Grip Windstopper® Race
Det är skillnad på handske och handske. Hestras handskar tillverkas med bara de bästa materialen. Den är ergonomiskt utformad för att passa handens grepp runt staven och helt vindtät. Ett statement på kvalité i skidspåren. Rek. pris 549 kr, Team Sportia.
sites/default/files/handskar.jpg

9. Craft Race Hat 
Funktionell, stickad längdmössa i tunt och ventilerande material. Rek. pris 149 kr, Team Sportia.

sites/default/files/Skärmavbild 2014-12-22 kl. 11.27.52.png

 

10. Craft PXC HF Jkt 
Funktionell längdskidåkningsjacka med vindtätt material fram och elastiskt, ventilerande material i ryggen. Finns i olika färger i både dam- och herrmodell. Rek. pris 999 kr, Team Sportia.

sites/default/files/jacka.jpeg

11. Craft PXC HF Pants 
Funktionella längdskidåkningsbyxor med vindtätt material fram och elastiskt, ventilerande material bak. Finns i olika färger i både dam- och herrmodell. Rek. pris 1299 kr, Team Sportia. 

sites/default/files/craft byxor_0.jpg


12. Vätskebälte
Som officiell leverantör till En Svensk Klassiker har ni denna prisvärda vätskebehållare för de kalla långpassen i vinter. Fungerar även för varm dryck och sitter tätt kring midjan. Rek. pris 249 kr, Team Sportia.

sites/default/files/vätskebälte.jpg

 

13. Skidfodral
Visa att du är en äkta Vasa- eller Engelbrekts­loppsåkare. Skäms inte att du tränar för 6 eller 9 mil i skogen. Ett vadderat skidfodral skyddar dina dyr­gripar när du är ute och rör på dig. Rek. pris 399 kr, Team Sportia.

sites/default/files/skidfodral_0.jpg

 

Besök temsportia.se för mer information och kampanjpriser.

Text: Redaktionen

Inga Kommentarer Ännu

Lämna Ett Svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.