Både lugn och äventyr på Loka Brunn

Både lugn och äventyr på Loka Brunn

Loka Brunn har traditioner som går trehundra år bakåt i tiden. Hit kom man för att koppla av och samla energi och så sker även i dag. Historierna om vattnet är många och när man kommer hit så känns det att det är något speciellt med hälsokällan i Bergslagen.

Strax norr om Karlstad och Örebro, mitt i Bergslagens skogar, ligger Loka Brunn. Historierna om hälsokällan i Bergslagen är många. Det var här som den dövstumme drängen vid Värstorp fick tillbaka sitt målföre efter att ha druckit ur källan. Det var här som Klen-Anders föll i gyttjan och klev upp som Stark- Anders och det var här som kung Adolf Fredrik år 1761 fick sin migrän botad. Då fanns det läkare på plats som behandlade de sjuka. Hit var alla välkomna, även de mindre belevade som kallades för uslingar eller gratister.

Än i dag, trehundra år senare, är Loka Brunn en plats för rekreation, avkoppling och välmående. Sedan 2007 ägs och drivs anläggningen av familjen Spendrup och traditionen som kurort lever vidare, även om det i dag inte finns några läkare på plats. Loka Brunn är modernt utrustad men stor omsorg har lagts på att bevara ursprunget och historian. Här kan du äta och sova gott, konferera samt njuta av olika sorters spabehandlingar.

– Vi har bevarat traditionen att dricka brunn. Förr drack man upp till tio liter, men i dag vet vi bättre och man får dricka så mycket man själv vill i vår vattensalong. Källorna för Loka mineralvatten ligger på Loka Brunn. Sedan har vi kvar traditionen med behandlingar. Gyttjan som används i våra gyttjebehandlingar gräver vi själva upp här på Loka, berättar VD:n Mia Spendrup.

Stort utbud av aktiviteter
Loka Brunn är som en egen liten by med 54 hus som ligger runt den lilla kyrkan. Det äldsta huset är från 1700-talet och det yngsta byggdes 1985 då badhuset invigdes. Omgivningen bjuder på vacker natur med två sjöar, Norra och Södra Loken, alldeles i närheten. Här finns verkligen något för alla, oavsett om man söker lugnet eller vill uppleva äventyr. Boende finns för alla smaker, allt från en egen stuga eller svit till vandrarhem. Totalt finns här 300 bäddar.

I poolhuset finns bastu, bubbelpool, stor swimmingpool med vattenspel, sköna vilstolar, café, solarium och till och med en vattenrutschkana. Spa-avdelningens specialiteter är vatten, tallbarrsbad och gyttjeinpackning, men här erbjuds det mesta i kurbehandlingsväg så som massage, ansiktsbehandlingar, duobehandlingar och mycket mer. Varje dag anordnas ett träningspass som ingår i vistelsen, från vattengympa till step och stavgång.

Är man sugen på golf erbjuds golfpaket med spel på närliggande banor och året runt står den egna golfhallen med tio utslagsplatser till förfogande. Är motorsport mer lockande finns samarbete med Gelleråsbanan i Karlskoga, där du både kan bli racerförare för en dag eller tävla i go-kart. På Loka Brunn finns också Sveriges enda kurortsmuseum som berättar spabehandlingarnas historia genom tiderna.

– Loka Brunn är en plats som passar alla, oavsett om du är barnfamilj, konferensgrupp eller ett par. Här kan du hitta lugnet men också få upplevelser, så som musikevenemang eller gruppaktiviteter för teamet, menar Mia Spendrup.

Köket har en central roll på anläggningen och serverar vällagad mat gjord på lokala råvaror. Inte helt otippat så är även drycken i fokus på familjen Spendrups Loka Brunn. Här kan du få lära dig allt som finns att veta om vin, öl och kaffe, genom olika provningar och föreläsningar.

– Det känns viktigt att dela med sig av vår kunskap. Det ska kännas som att man kommer hem till oss och man ska mötas av vårt dryckessortiment. Vattnet från Loka Brunn har haft en central roll i trehundra år och det här är en förlängning av den traditionen, förklarar Mia Spendrup.

Här erbjuds Spabehandlingar:
Allt från makeup till klassiska spabehandlingar, ansiktsbehandlingar och massage.

Träningspass:
Yoga, stavgång, avslappningsövningar, spinning, vattengymnastik, med mera.Poolhus: Tillhandahåller bastu, stor swimmingpool med vattenspel,
bubbelpool, solarium och vattenrutschbana.

Konferenslokaler:
24 stycken inklusive grupprum, hörsal för 250 personer

Övriga aktiviteter:
Jägarexamen, lerduveskytte, golf, motorsport, dryckesprovning

Loka Brunn Kur- & Konferenshotell
712 94 Grythyttan,
0591 – 631 00,
info@lokabrunn.se,
www.lokabrunn.se

Inga Kommentarer Ännu

Lämna Ett Svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.