Att välja rätt löpskor

planering av löpning träning vid pollenallergi

Att gå ut och springa är ett bra träningsalternativ för många som varken har tid eller möjlighet att ta sig till gymmet eller träna på vissa specifika tider. Oavsett varför du springer är det viktigt att du väljer rätt löparskor för dina fötter.

Kraven på utrustning för löpning är få och rätt löparskor är fundamentalt för att du ska få rätt träning och bra tider. Det är inte komplicerat att välja löparskor.

Att tänka på

När du går i affären och har hela väggar fulla av olika märken på träningsskor så finns det generellt sett tre olika sektioner att välja löparsko från. Normala, pronation och överpronation. Sedan 90-talet då den moderna löparskon började säljas finns dessa tre olika val av skor.

Med pronation handlar det om hur din fot rullar över sulan och hur du tar löpsteget. Om du har endast lite inåtgående rörelse med foten är det ett neutralt steg. Men en utåtgående rörelse handlar det om att foten supinerar. Till sist med en stor inåtgående rörelse pratar man om överpronation. Det betyder inte att du löper risken att få stora skador på grund av detta men det är viktigt att du vet om detta då det påverkar din stabilitet.

Det absolut viktigaste

Det är svårt att betona för mycket hur viktigt det är att välja rätt löpskor. Det är den absolut viktigaste delen av din utrustning och kan betyda skillnaden mellan skador och en hälsosam träning. Det bör ses som en investering i din hälsa även om de kan vara dyra. Om du inte har budgeten eller pengar kontant att betala med är ett tips att ansöka om ett mindre lån utan UC, vilket innebär att det inte görs någon registrering i UC:s register när långivaren begär en kreditupplysning. Andra träningskläder kan man köpa budgetalternativ av, men tänk på din hälsa när du väljer löparskor.

Skorna i sig

När du väl vet hur din fot fungerar finns det ett antal saker att tänka på. Allt från vilket underlag du vill springa på till skornas passform och stabilitet. Om du springer mycket på asfalt bör du välja en asfaltssko då de har mer dämpning och ger en bekvämare löpning. För terrängen har skorna en lägre profil som ger bättre kontakt med underlaget och något robustare överdel för omgivningen som är mer krävande.

Dina skor bör sitta bekvämt och ge ett bra hälgrepp som inte glappar. Du bör få över en halv centimeter från stortån till spetsen av skon för att ge gott om utrymme när du springer.

När det gäller stabiliteten finns det stabila och neutrala skor. En neutral sko ger mindre stabilitet men låter din fot följa sin naturliga rörelse genom löpsteget. Om du istället väljer en sko med högre stabilitet fixerar den mer foten i en rak rörelse och vänder sig mer mot de som överpronerar. Detta kan vara ett bra alternativ om du känner att du får ont av den inåtgående rörelsen.

Vikten på skon är också viktig och du bör pröva på olika skor för att se efter hur de känns för dig. En lättare sko ger mer frihet och ett lättare löpsteg medan en tyngre sko normalt sett kan ge dig mer dämpning. Hur långt du tänker springa väger mycket in i detta val.

Oavsett om du bara springer för motionen eller för att vinna nästa maraton är en bra löpsko det absolut viktigaste valet du kommer att göra. Din hälsa tackar.

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras