Det absolut bästa sättet är ju att försöka göra allt man kan för att inte bli skadad. Här finns det massor med saker man kan göra för att försöka bygga upp kroppen och undervisa skador. Tyvärr så kan olyckan trots allt dyka upp och det är då det gäller att orka tänka rätt. Det är väldigt vanligt att en skada på en kroppsdel gör att man tappar energin och inte håller igång sin träning alls, vilket ju påverkar hela kroppen på ett väldigt negativt sätt. Finns väldigt intressanta studier som visar på att man kan minska på sin träningsintensitet med så mycket som 50%, men ändå under flera månader bibehålla sin fysiska status. Det här kan göras genom att antingen minska på träningspassen, eller ha kvar antalet träningsdagar men minska intensiteten.
Vila kommer först
För att kroppen ska kunna återhämta sig och både komma tillbaka efter skada eller bli starkare efter träning är vila otroligt viktigt, vila innebär att sova bra, men också att komma ner i varv. Kan vara genom att lyssna på musik, eller surfa in Bet365 och streama en idrottssändning, eller spela lite på en match.
Få rätt diagnos
Det är lätt hänt att man tycker att man känner sin egen kropp bäst och därmed försöker att ge sig själv sin egna diagnos. Så även om man tror sig känna igen den typ av skada man har så ska man aldrig vara sin egen läkare. Skador ska man alltid låta en läkare eller sjukgymnast titta på.
Var går min fysiska gräns
Det här är också en viktig lärdom, trots att man har en skada behöver det inte betyda att man inte kan eller ska sluta träna helt och hållet. Håll igång kroppen på det sättet du kan, kanske andra kroppsdelar, andra övningar men ändå hålla igång. Att känna sina begränsningar innebär dock att man inte ska riskera att överanstränga eller förvärra sin skada genom att träna för tidigt eller hårt.
Konsultera sin läkare eller sjukgymnast
Har man en allvarlig skada så är det just något allvarligt. Då ska man ju inte riskera att förvärra den genom att belasta på felaktigt sätt. Så prata alltid med din sakkunniga för att stämma av att intensitet och träningsbelastning är okej.
Börja lugnt
När man väl sätter igång med träningen igen är kroppen ofta inte van med belastningen, så börja lugnt, stegra belastningen långsamt och njut av att bara vara igång igen. Känns allt bra så kan man successivt öka belastningen.