Apotekets hälsokoll

Apotekets hälsokoll

Är du nyfiken på din hälsa och kanske få hjälp med verktyg på vägen? Testa Apotekets Hälsokoll! Här får du chans att få koll och kanske ta hjälp av en hälsocoach på vägen till ett hälsosammare liv?

Hälsokoll?

Önskar du boka tid för en hälsokoll? Enklast bokar du via vår hemsida, www.apoteket.se men du kan också boka via telefon: 0771-450 450 eller direkt på ditt apotek. Apoteket AB: På vår hemsida kan du även handla, hämta ut recept, boka rådgivning, få svar på frågor och mycket mer.

– Vi har fått en helt ny möjlighet att bredda vår verksamhet, bland annat inom hälsoområdet, i och med omregleringen av apoteksmarknaden, säger Eva Fernvall, varumärkesdirektör, Apoteket AB.
   Apoteket vill att begreppet hälsa ska kännas enkelt och finnas med i allas vardagsliv och inte bara bestå av enskilda punktinsatser, som det gör för många människor idag.
   – Därför lanserar vi nu en ny, unik tjänst, ”Apotekets Hälsokoll”. Hälsokollen går ut på att du enkelt ska få koll på din hälsa och också kunna fokusera på det du själv vill och kan påverka för att må bra, både idag och i framtiden, berättar Eva Fernvall.

Så här går det till
När du vill göra en hälsokoll, börjar du med att boka in en tid på ditt apotek. Enklast bokar du via hemsidan, www.apoteket. se, men du kan också boka via telefon: 0771-450 450 eller direkt på ditt apotek. När du bokat, besvarar du en enkel hälsoenkät som innehåller frågor om din livsstil, bland annat om rökning, träning och sömn. Enkäten sparar du ner under en egen inloggning på apoteket.se.
   Har du inte tillgång till dator, kan du alltid få hjälp på ditt apotek. När du kommer till apoteket får du träffa en specialutbildad farmaceut i ett möte på 20 minuter. Då mäts ditt blodtryck, kolesterolvärde och ditt midjemått. Dina värden läggs in i en vetenskaplig beräkningsmodell.

Att hitta sin egen motivation
Därefter får du återkoppling på vilken betydelse dina levnadsvanor har för din hälsa och vilka möjligheter du har att minska din risk att råka ut för hjärt-kärlsjukdom.
    – Hur dina möjligheter ser ut visas i en nyutvecklad, unik presentationsmodell som vi verkligen tror ska bidra till att våra kunder hittar motivation och lust att skapa nya, bra vanor eller behålla de goda de redan har, säger Eva Fernvall. Apotekets uppgift är att peppa och bidra till ökad motivation – inte att komma med pekpinnar eller vara fördömande. Är du exempelvis rökare och har en livssituation som gör det extra svårt att sluta, kanske du kan försöka om ett halvår istället och sätta ett annat livsstilsmål under tiden.

Många vill ha stöd
– Om du vill så hjälper apoteket dig sedan att hitta stöd som passar dig. I Hälsolabbet, också en nyutvecklad tjänst på apoteket.se, kan du bland annat sätta upp personliga mål, lära dig att bli din egen coach och hitta roliga verktyg som stöd på vägen. Här hittar du också en kul tävlingsform där du kan utmana dina vänner för att få draghjälp att nå ditt mål. Det nya i den här tävlingsformen är att ni kan ha olika mål, men tävla i måluppfyllelse.
   Vill du ha stöd av en hälsocoach, kan apoteket hjälpa dig med det också.
   Till detta kommer du också att erbjudas ett bra produktsortiment kopplade till hälsa. Alltifrån nya stegräknare till rena avslappningsprodukter.
   – Vi tror på styrkan i att kunna följa upp. Så vill du, är du förstås välkommen tillbaka efter några månader för att göra en ny hälsokoll och se dina framsteg, säger Eva.

Bygger på det vetenskapliga
– När vi skapat såväl Apotekets Hälsokoll som Hälsolabbet har vi arbetat med några av landets främsta experter inom hälsoområdet. Joep Perk, hjärtläkare och professor i folkhälsovetenskap vid Linnéuniversitetet i Kalmar, har möjliggjort framtagandet av den vetenskapliga presentationsmodellen som hälsokollen bygger på. Vidare har vi under gång haft ett stort stöd i Mai-Lis Hellenius, professor och chef för Livsstilsmottagningen på Karolinska Institutet och Stephan Rössner, professor på Karolinska Institutet, berättar Eva Fervall.

Snart på ett apotek nära dig
För att informera om Apotekets Hälsokoll, drog en stor kampanj i teve och riksradio igång den 15 april. Kampanjen inleddes med att lansera hälsokollen på ett 50-tal apotek runtom i Sverige innan sommaren. Apotekets Hälsokoll har rikstäckning och i slutet av året finns den på ca 100 apotek.
   – Ambitionen är att vara hela Sveriges apotek och hälsokollen är bara första steget, säger Eva.

Ett liv i hälsa handlar för många också om läkemedel
– Vi vet att det finns ett behov av att kunna ställa frågor om sina läkemedel, vare sig det handlar om en kronisk sjukdom eller om ett temporärt tillstånd, säger Eva. Därför är kostnadsfri rådgivning om dina läkemedel en viktig del av vår verksamhet och ytterligare en av våra tjänster. Våra kunniga och engagerade medarbetare svarar självklart gärna på dina läkemedelsfrågor också, avslutar Eva.

Inga Kommentarer Ännu

Lämna Ett Svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.