Anna Ottosson: ”Drick dig till hälsa!”

Anna Ottosson: ”Drick dig till hälsa!”

För att få i oss de nyttigheter vi behöver är hälsodrycker en smart tanke. Bokaktuella hälsogurun Anna Ottosson guidar oss genom den gröna trenden och kombucha.

Det började tidigt hemma i flickrummet hemma i Skåne. Anna Ottosson läste tunga verk om hälsa på den tiden, för att läsa sig allt hon kunde. I dag har hon varit leg. dietist i 20 år. Hon är stark motståndare till bantning och att kontrollera sitt liv genom skräcken för viktuppgång snarare än att fokusera på hur man äter och dricker sig fram till hälsa i stället. Eller som hon själv säger:

– Jag vill inte piska er med förbud. Gå dit energin och möjligheterna finns i stället och lev det liv du drömmer om. Jag tror på ätandet, men drickandet är ett komplement! Det går lika fort att dricka en nyttig dryck som att borsta tänderna, säger hon.

Hon ser det som en utmaning för folk att få i sig grönsaker och fibrer, det är svårt att nå upp till Livsmedelsverkets rekommendationer om att äta ”fem knytnävsstora portioner om dagen”.

Förutom att vara författare, föreläsare, bloggare, matentreprenör och expertkommentator inom mat och hälsa reser Anna Ottosson runt i världen för att spana in de senaste mat- och hälsotrenderna. Allra helst i trendernas vagga Kalifornien. Hon visar upp en klok skylt därifrån: ”You are what you eat, dont be fast, cheap, easy or fake”. I Kalifornien handlar det om identitet. Eller ”eatdentity”. Maten visar vem vi är och vi skapar bilden av det genom mat i sociala medier.


– Min favorittrend är den gröna revolutionen. Vi ser ett proteinskifte genom en ny syn på köttet. Jag hoppas att våra barnbarn kommer fråga oss ”Va, allvarligt, åt ni sådär mycket kött?”.

Maten är oerhört kraftfull för vårt mående både nu och i framtiden. Den påverkar oss ner på cellnivå och kan förebygga en mängd sjukdomar. Ett enkelt sätt att påverka kosten är hälsodrycker. Anna Ottosson förespråkar en hälsoshot direkt på morgonen, och att förbereda en mellisdryck att ha i väskan när man är på språng. Och barnen ska få sin del av det goda också.

– Det är en fördom att barn inte gillar grönsaker, ler hon.

Har ni hört talas om kombucha? Det är en uppstickare på hälsofronten, en fermenterad, det vill säga jäst, tedryck bryggd på en speciell svamp.

Klicka in på hennes blogg för att hitta dina dryckesfavoriter och övriga goda recept.

Några av Sporthälsas favoritsmoothies:
EvaLindas magiska smoothie med havremjölk, banan och bär 
Honey melon smoothie
Fyra olika smoothies: Hallon, melon, blåbär och spenat

Text: Julia Kimell

Bild: Pressbilder 

 

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.