Anna-Karin S. Öjerskog satsar på En skräpfri klassiker

Anna-Karin S. Öjerskog satsar på En skräpfri klassiker

Inför sin 50-årsdag 2016 ska hon vara i sitt livs bästa form. I år ska den förre detta elitseglaren Anna-Karin S. Öjerskog utföra En Svensk Klassiker, men hon ska inte enbart delta i loppen. Som ambassadör för Håll Sverige Rents kampanj En skräpfri klassiker ska Anna-Karin S. Öjerskog inspirera andra deltagare i En Svensk Klassiker att göra loppen skräpfria.

Vasaloppet har varit miljömärkt av Håll Sverige Rent varje år sedan 2006. I år är Anna-Karin S. Öjerskog ambassadör för deras kampanj En skräpfri klassiker.

– Håll Sverige rent har anlitat mig som ambassadör när jag nu i år genomför En Svensk Klassiker. Min kampanj kallas för En skräpfri klassiker. Syftet är att jag, som deltagare, ska inspirera andra deltagare i En svensk klassiker att göra det skräpfritt.

Hur då?
– Man ska vara rädd om sin arena. Oavsett om man cyklar kring Vättern eller åker skidor nio mil är det en arena, och man ska vara rädd om den. Man ska slänga skräpet på anvisade platser – vilket de är fantastiskt duktiga på att tillhandahålla – eller ha med sig skräpet hem. Det är lätt, det är bara att låta bli att slänga det i naturen.

Hur blev du ambassadör för kampanjen En skräpfri klassiker?
– Jag har det med mig med modersmjölken. Sedan uppväxten har jag fått med mig de värderingarna. När jag startade ett eget företag för några år sedan bestämde jag mig för att engagera mig för naturen, och hållbarhet är ett nyckelord för mig på flera plan. Då blev jag kusträddare för Håll Sverige Rent eftersom jag har en bakgrund som elitseglare. Det innebär att jag var med och städade stränder. Jag var språkrör in i seglingens värld för att ta ansvar för den arenan. Nu har jag varit det i ett par år. Jag jobbar även som moderator och föreläsare. Håll Sverige Rent har anlitat mig vid konferenser. Då var En skräpfri klassiker ett naturligt steg i vårt samarbete. Det sammanföll med att jag för några år sedan bestämde mig för att genomföra En Svensk Klassiker innan jag fyller 50 år. Eftersom Håll Sverige Rent är en partner till En Svensk Klassiker väcktes idén att jag skulle bli ambassadör, och jag ser det som ett hedersuppdrag.

Är det ett ideellt uppdrag?
– Vi har en överenskommelse där både jag och Håll Sverige Rent investerar i tid och pengar. 

Kan du utveckla hållbarhetstänket?
– När det gäller mental hållbarhet tycker jag att man ska sätta upp olika typer av mål när man deltar i lopp. En del fastnar i att bara nå ett resultatmål som exempelvis en tid, trots att det finns många yttre faktorer som påverkar. Man kanske riskerar att komma mål och vara besviken, vilket är dumt när man har genomfört en prestation. De mentala nycklarna som jag har lärt mig inom segling är att jobba också med prestationsmål och känslomål. Prestationsmål är något jag har mer kontroll över. På Öppet spår var det att ha bra teknik i uppförsbackarna och staka mer än tidigare. Jag nådde ett av de två målen, jag har aldrig stakat så mycket, men skadan stoppade det andra målet. Mina känslomål var att vara glad och njuta även om det gör ont. Det lyckades jag med till 100 procent, mycket tack vare publikstödet och att jag tänkte glada tankar. Om man kan jobba på det sättet, oavsett vilket lopp man tränar inför, så når man flera mål, vilket är en härlig känsla. Det vill jag gärna skicka med till era läsare. Det är en annan dimension av hållbarhet och gör att man gärna kommer tillbaka igen. 

Är du nöjd med din prestation under Öppet Spår?
– Det var sjätte gången som jag genomförde Vasaloppet eller Öppet spår. Jag är oerhört stolt över att jag kom i mål på nio timmar 20 minuter. Det var extremt utmanade väderförhållanden med kraftig motvind och snö hela vägen. Dessutom krockade jag med en man efter Mångsbodarna och skadade axeln. Mitt resultatmål var att klara åtta timmar, men fick koncentrera mig på att bara åka i mål. Jag tog bort all fästvalla och låste fast armarna längs med kroppen för att avlasta axeln. Sedan stakade jag mig i mål. Det jag vet nu är att jag flyttat fram min mentala gräns och vet att jag kan staka 90 kilometer. Det känns väldigt bra!

Följ Anna-Karins resa på sidan En skräpfri klassiker på Facebook.

Foto: Håll Sverige Rent
Text: Daniel Atterbom

Inga Kommentarer Ännu

Lämna Ett Svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.