Analysera din hälsa och lev längre

Analysera din hälsa och lev längre

En detaljerad hälsoanalys, inklusive uppföljning, visar hur du kan optimera din hälsa och förlänga ditt liv. SportHälsa har följt två karriärister som ville se hur deras kroppar verkligen mår.

Hälsoanalys
En god vardagshälsa blir mer och mer en förutsättning för att orka med en stressig tillvaro med barn, jobb och fritid. För många med ett konstant inrutat schema blir skillnaden mellan att vara frisk och sjuk mer och mer diffus. Detta innebär att fler lär sig att leva med krämpor med diverse märkliga symptom. Sjukvården har idag inte heller resurserna för att gå till botten med problem som är av mindre allvarlig karaktär. Det är här som Institutet för hälsoanalys kommer in i bilden. Deras affärsidé är att erbjuda en djuplodad fysisk analys – mer detaljerad än sedvanliga hälsokontroller – för att sedan följa upp den med nödvändiga åtgärder. Utmaningen, som de uttrycker det, är att förstå hur allt i kroppen hänger ihop och att därifrån kunna angripa det egentliga problemet och inte bara symptomerna.
– Vi angriper ofta ett problem tidigt, vilket är positivt. Därmed kan vi gå in med relativt enkla åtgärder innan ett eventuellt sjukdomstillstånd är fullt utvecklat. Målet är att hjälpa den som är frisk att fortsätta vara frisk och den som ligger i riskzonen för ohälsa att undvika sjukdom, säger Jerker Davidsson, VD på Institutet för hälsoanalys.

Steg ett på hälsoanalysen
Blodtryck EKG
Lungfunktionstest
Konditionstest
Blodprov och urinprov
Avföringsprov (utförs hemma)
Salivtest (utförs hemma)
Analysen kan upptäcka: Hjärt- kärlsjukdomar är idag västvärldens vanligaste dödsorsak. Analyserna innehåller den senaste tekniken för att ta reda på om du närmar dig eller befinner dig i riskzonen för dessa sjukdomar. Diabetes typ II är en allt vanligare folksjukdom i västvärlden. Ett antal prover kopplade till detta tas för att avgöra om du ligger i riskzonen. Prover som visar hur det står till i kroppens alla organsystem, samt en kontroll av kroppens stressnivå, vilken är en viktig faktor för att bedöma hälsotillståndet, analyseras. Symptom som kronisk huvudvärk och trötthet, IBS och matsmältningsproblem utreds.

Frida Orrgren
Ålder: 32 år
Yrke: Försäljningschef på Jobb24
Äter: Tre huvudmål och tre mellanmål per dag.
Tränar: Sex gånger i veckan. Alternerar mellan konditions- och styrketräning.
Har du gjort en hälsoanalys tidigare?
– Jag har gjort enklare hälsoanalyser, men att göra en sådan här djuplodad analys blir intressant.
Varför gör du en hälsoanalys?
– Jag har en hälsosam livsstil när det gäller träning och mat, men jag har fullt upp annars. Man vill sköta sitt jobb, ha en rolig fritid och samtidigt vara en fantastisk fru och mamma. Jag hoppas genom den här hälsoanalysen få svar på vilka näringsämnen som jag behöver komplettera med, samt få veta andra saker som kommer optimera min vardag ytterligare. Jag gissar till exempel att lite mer sömn vore bra, haha.
Hur tycker du att det gick?
– Det gick jättbra! Jag hade väldigt bra värden när det gällde kondition och syreupptag, men detta visste jag redan. Det som blir intressant är blodanalysen.
Många vill inte veta om de ligger i riskzonen till en sjukdom. Hur resonerar du där?
– Jag är inte alls orolig, trots att jag är medveten att jag kan få ett besked som jag inte är beredd på. Får jag veta något som oroar, men som jag omedelbart kan börja förebygga, är det förstås bara bra.
Vad händer härnäst?
– Om en månad får jag mina provsvar. Jag ser fram emot att få en verktygslåda för hur vissa saker kan förbättras, framförallt inom kostområdet. Jag vill veta vilka livsmedel som jag behöver komplettera med och hur jag förbättrar min upptagningsförmåga av specifika näringsämnen.

Magnus Brännström
Ålder: 36 år
Yrke: Platschef på Balance
Äter: Frukost, lunch, middag. Noggrann med nyttiga fetter.
Tränar: En gång i veckan.
Har du gjort en hälsoanalys tidigare?
– Jag har gjort enklare varianter tidigare och kände nu att jag vill göra en ordentlig koll. Finns det något som jag måste förändra har jag chansen nu.
Varför gör du en hälsoanalys?
– Jag var elitbrottare i min ungdom och trodde nog länge att en frisk kropp är evig, men så är inte fallet. Idag jobbar jag mer än heltid, sover lite och dricker väldigt mycket kaffe, vilket börjar sätta sina spår. Jag vet att många problem startar i magen och vill därmed vara säker på hur jag mår och få tips på hur jag kan förändra mina vanor.
Hur tycker du att det gick?
– Det gick bra! Jag kan dock tänka mig att detta är skrämmande för vissa. Folk som varit aktiva och tävlat tidigare har det nog lättare att till exempel sätta sig på en cykel och göra ett konditionstest.
Många vill inte veta om de ligger i riskzonen till en sjukdom. Hur resonerar du där?
– Jag vill veta oavsett om svaren är mindre bra. Det mesta kan man trots allt göra någonting åt.
Vad händer härnäst? – Jag kommer att göra några prover hemma, bland annat ett avföringsprov och ett salivprov. Om en dryg månad kommer jag att träffa en läkare och gå igenom provsvaren. Då kommer jag att ställa massor av frågor.

Text: Roger Folkhage

Inga Kommentarer Ännu

Lämna Ett Svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.