Allt ljus på Ramundbergets slalombacke

Allt ljus på Ramundbergets slalombacke

Familjevänligt med alla sorters skidåkning inom nära räckhåll. På Ramundberget laddar man upp för en ny säsong med dubbel belysning i slalombacken och med tre nyheter.

FAKTA

Höjdpunkter under säsongen

Jul: Julbord. Tomten kommer förbi.

Nyår: Skidlärarna har uppvisning med facklor i backen.

 

Då är det lugnast på Ramundberget

v. 2-6 – mellan jullovet och sportlovet

v.10-14 – Då är det få som kan ta ledigt och småbarnsfamiljer njuter av fjällivet.

https://www.ramundberget.se/ Där kan du se aktuell snöstatus och kolla in webbkameran.

Redan nu på höstlovet snöar det så det knakar på Ramundberget. Nu är siktet inställt på jul- och nyårsprogrammet. I år är både jul och nyår förlagt till helgerna och det gör att de fortfarande har ovanligt många platser kvar.

– I vanliga fall brukar det vara fullbokat där sedan länge. Det här öppnar möjligheter för de som vill vara lite spontanare, säger Paul Rosenquist som är inne på sin femte månad som sälj- och marknadschef för Ramundberget.

 För min del är det otroligt spännande att se omvandlingen. När jag började i våras stängde vi och såg snön försvinna.


Lååånga spår

Han lyfter fram deras 30 mil av ständigt nydragna spår, sedan finns det 30 mil till som är bredare och inte lika underhållna. Perfekta turspår att upptäcka med matsäck, vindskydd och kanske till och med tält.

 

 Det är fantastiskt att åka ut till kalfjället och bara vara. Man kan välja mellan dalgången och det lite flackare. Den kombinationen finns ingen annanstans. Här behöver man inte välja mellan naturupplevelse och äventyr offpist.

 

 

 Nytt för i år är Osthang center – den östra delen av backen, extremt älskad för sin friåkning, offpist och toppturer. Den tidigare värmestugan är nu utbyggd till ett centrum som drivs av lokala killar med stark anknytning dit.

 De kan vartenda hopp och varje ränna. Vi har öppnat upp i skogen för ännu bättre åkning. Huset är så mysigt med mormorslampor, knasiga soffor och lifestyleprylar som vi köpt på loppisar, berättar han.


Barn och ungdomar jublar

Årets andra nyhet är Fjällgården och Lillramis, som var en dansbana från början. Källaren blåstes ut under sommaren och till julen öppnar där en helt ny värld för de små.

Och så nummer tre som de partysugna jublar över: Nu öppnar en nattlig afterski.

 Egentligen slocknar hela byn halv elva på kvällen men nu blir det livat på Brännet där vi serverar mat till två på natten med bar och dj.

 

Till jul och nyår utlovas många roliga aktiviteter. Mångsidigheten och närheten  till Bruksvallarna är en stark motor, liksom litenheten och det stress- och köfria. Här finns längdskidåkning både för klassiske och fristil, det finns backar i många olika nivåer och gott om barnbackar.

– Vi är också väldigt stolta över vår fina offpist bland gles björkskog. Toppturer ligger nära till hands, vi ligger så långt ut man bara kan i dalgången. Det är lite det som gör att folk beger sig hit. Storheten i miljön som ger en urkänsla i den helt öppna vildmarken. Det är helt magiskt, speciellt om man vaknar upp till nysnö, säger Paul med en drömskhet i rösten.

Den perfekta skiddagen avslutas framför en sprakande brasa på renfällarna. På Ramundberget finns Fjällgården hotell och lägenheter och sådana möjligheter finns det gott om.


 

Text: Julia Kimell
Foto: Björn Arnemo

 

 

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.