Alla vet att alkohol försämrar hälsan och om du vill gå ner i vikt och få en snygg kropp bör du undvika alkohol helt och hållet. För många är det svårt och SportHälsa har ställt sig frågan, går det att komma i form och dricka alkohol samtidigt?
Svaret är ja, med viss modifikation. Förklaringen kommer nedan, men först och främst måste vi konstatera att alkohol är farligt och nedbrytande för din kropp och därmed också för din hälsa. Och den som vill förändra sin livsstil, gå ner i vikt eller komma i form gör klokt i att ta en vit månad eller två. Det ger ofta riktigt bra resultat.
Först och främst innehåller alkohol mycket kalorier och kan nästan jämföras med fett som energikälla. Kroppen förbränner alkoholen först och därmed förbränns ingenting av det du ätit förrän all alkohol är förbränd. Detta eftersom alkoholen är giftig för kroppen arbetar levern för att göra sig av med den först av allt. Det innebär i sin tur att fettförbränningen minskar och fettet lagras. Dessutom ändrar många sina matvanor när de dricker och börjar ”fylleäta”. Det i kombination med att träning ”dagen efter” inte är rekommendera borde vara anledningar nog att inte dricka alkohol om man vill komma i form, eller? Ändå är det svårt för många. Att sluta dricka alkohol alltså.
Och svaret på frågan i rubriken, om det går att komma i form och dricka alkohol samtidigt är alltså ja. Om du dricker måttligt en eller ett par gånger i veckan och kombinerar det med två tre träningspass som inte är ”dagen efter” kommer din form att förbättras (om vi förutsätter att du började på en relativt låg nivå). Men det kommer garanterat att ta längre tid än om du hade skippat alkoholen och bara tränat. Alkoholen motverkar nämligen både muskelbilding och fettförbränning och dagen efter en fest är din kropp är upptagen med att bryta ned och bli fri från alkoholen/giftet som du hällt i dig.
Det går alltså inte att kompensera för de negativa effekterna av alkoholen genom att träna mer. Snarare tvärtom, risken är att man istället då helt berövar kroppen möjligheten till återhämtning. Träningen blir då negativ och nedbrytande. Dock ska man ha klart för sig att stillasittande givetvis är negativt för hälsan. Det är med andra ord positivt att träna och självklart kan du även dricka alkohol någon gång då och då och ändå hålla dig i form. Du bör dock välja dina träningsdagar och undvika dagen före eller efter en fest.
Vad händer i kroppen när du dricker?
När du dricker alkohol frigörs dopamin, en signalsubstans som får nervositet och vissa hämningar att släppa, samtidigt som det verkar rogivande och muskelavslappnande. Alkohol frisätter också endorfiner, ett ämne som liknar morfin och ger känslor av lugn och lycka.
Myter om alkohol:
Man får lättare huvudvärk av mörk alkohol än av ljus?
Sant. Rött vin, cognac, whiskey och andra mörka alkoholdrycker innehåller mycket annat än bara alkohol och vatten. Biprodukterna bidrar till att baksmällan blir värre än när du dricker exempelvis vodka eller vitt vin.
Kreativiteten ökar efter ett par glas?
Både sant och falskt. Å ena sidan kan alkohol bidra till mer originella idéer, eftersom den ger ett slags tunnelseende. Å andra sidan blir resultatet ofta en besvikelse efter några glas. Och själva hantverket försämras givetvis.
Alkohol är bra för hjärtat?
Både sant och falskt. Alkoholens eventuella skydd mot hjärt- och kärlsjukdomar har debatterats bland forskare länge. Det finns ingen enighet om alkoholens skyddande effekt, men en del undersökningar visar att för friska personer över 50 år kan ett lågt dagligt intag av alkohol vara positivt för hjärta och blodkärl. Det går dock inte att dricka hela veckoransonen vid ett tillfälle och kring effekterna av ett högt alkoholintag råder ingen oenighet. Alla är överens om att det leder till större risk att drabbas av försämrad pumpförmåga, hjärtsvikt och plötslig hjärtdöd.
Alla regler har gjort att svenskarna inte kan hantera sprit?
Falskt. Berusningsdrickandet är en gammal nordisk tradition och svenskarna har varit onyktra långt innan alla regler infördes. Innan alkoholmonopolet infördes var den svenska alkoholkonsumtionen en av Europas högsta. Nu sägs den vara en av de lägsta.
Man blir tjock av sprit?
Sant. Läs i tabellen nedan.
Kcal Sockerbitar
1 starköl (5,6 %) 40 cl 186 11,6
1 glas rött vin (12 %) 15 cl 108 6,8
1 glas vitt vin (12 %) 15 cl 101 6,3
1 glas gin & tonic (40 %) 4 cl 150 9
1 glas cosmopolitan (40 %) 4 cl 120 7,5
1 glas punch (26 %) 4 cl 98 6,1
1 glas whiskey (40 %) 4 cl 89 5,6
Svårt att komma ihåg detta? En tumregel är att ett glas – i den storlek som man oftast serverar den – ger ca 100 kcal.
(Källa: Systembolaget)
Vill du läsa mer om alkohol och hälsa? www.systembolaget.se