Alkohol är farligare för kvinnor än för män

Alkohol är farligare för kvinnor än för män

Att alkoholkonsumtion är skadligt råder det inga tvivel om. Men att det kan vara farligare för kvinnor än för män har det pratats om även tidigare, men nu visar alltså en undersökning sitt tydliga resultat.

Då pratar vi alltså hög skadlig alkoholkonsumtion och ny undersökning visar att kvinnor drabbas av hjärnskador tidigare än män. Efter fyra års problematiskt drickande hade serotoninsystemet försämrats med 50 procent, visar en ny studie. För män dröjde det tolv år.

Det är känt sedan länge att kvinnor är mer känsliga för alkoholens skadeeffekter. Men att även de kemiska ämnena i hjärnan är mer lättpåverkade är nytt, enligt Kristina Berglund, forskargruppens representant vid Göteborgs universitet, som har pratat med TT.
Varför är kvinnor känsligare?

– Alkohol är vattenlöslig. Och eftersom kvinnor består av mer fett blir alkoholen mer koncentrerad i våra kroppar. Dessutom är vi mindre. Kvinnor och män bryter också ner alkohol på olika sätt i kroppen.

42 personer med alkoholberoende ingick i den tvärvetenskapliga studien vid Sahlgrenska akademin och psykologiska institutionen. Resultaten, som jämfördes med en kontrollgrupp på 28 personer, publiceras i tidskriften Alcoholism: Clinical and Experimental Research nästa år.

Undersökningen måste dock följas upp med ytterligare för att se om den håller.

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras