Alewalds på Kungsgatan

Alewalds på Kungsgatan

Mitt på kungsgatan finns en komplett leverantör av skid och outdoorutrustning från amatör till high-end nivå

Klockan är halv tre, det är en tisdag i december och tempen står på -4.  Idag lockade ett besök på Alewalds för att titta på deras för svensk del unika slipmaskin för både längd och utförsskidor. Maskinen i sig är en av totalt åtta i världen, varav sex av dessa ägs av landslag.

Pjäsen kostar utan extrautrustning runt miljonen och är precis så bra som man förväntar sig att en maskin till priset en halv innerstadslägenhet skall vara.
Magin ligger i precision och exakthet. Wintersteiger som maskinen heter ser skillnad på en hundradels millimeter och kan därmed alltid säkerställa att skidan blir exakt slät undertill och därmed minimerar risken för att snö skall fastna på glidytorna. När skidan förs in i maskinen sker det med en precision som aldrig låter skidan slipas snett.

Om maskinen står för exaktheten står chefen för slipboden, Mats för den fingertoppskänsla som behövs för att uppnå ett fulländat resultat. Maskinen kan lägga olika strukturer i skidorna som passar olika snöförhållanden och åkares tyngd och åkstil, varje åkare har sin egen profil sparad så att samma resultat kan komma att användas vid nästa slipning, alternativt justera något för att bli ännu lite vassare i spåret.

Maskinen har varit i bruk sedan oktober i år. – Vi kan erbjuda våra kunder ett helhetspaket utan att kompromissa med detaljerna säger VDn  Anders Engström som själv åkt 11 vasalopp.

Inne i sliprummet på Kungsgatan 32 finns även en vallamaskin som värmer upp skidorna till 78 grader med hjälp av infrarött ljus, vid just 78 grader tränger vallan in i underlagets ”porer” och därmed låter dig köra längre utan omvallning. Under goda förhållanden behövs exempelvis inte någon omvallning under självaste vasaloppet.

Alewalds är en fantastisk samlingsplats för alla utövningsnivåer och den kunniga personalen ser till att rätt utrustning hamnar i rätt kunds händer. Förutom utrustningen i sig ingår instruktioner i utövande, både praktiskt och teoretiskt för längd/utförsåkning samt längdskridskor.  Ett koncept som verkligen uppskattas av de ännu oinvigda.

Text och bild: Max Lönnqvist

max.lonnqvist@sporthalsa.se

Inga Kommentarer Ännu

Lämna Ett Svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.