Åka på semester för att träna

Att åka på semester utan att träna alls på hela veckan är otänkbart för många av oss. För andra är en semester då man slappnar av och bara fokuserar på lugn och ro, men att träna och vara aktiv gör att man återhämtar sig bättre och släpper saker som stressar oss. Dessutom återhämtar vi oss bättre i värme än i kyla. Det är ett par av anledningarna till att träningsresor till varmare destinationer har blivit mer och mer populära.

Många researrangörer anordnar särskilda träningsresor, med tuffa scheman. Oftast är det en mix av styrkepass och konditionsträning, varvat med rörlighetsträning. Både hårdare och lugnare pass blandas, och för de allra flesta är det en riktigt bra boost rent fysiskt. De flesta föredrar kanske att boka sin egen resa till något ställe där träningsmöjligheterna är bra och sedan träna på egen hand, medan en del föredrar en specifik träningsresa första gången. Då är det en gruppresa och man ett schema att hålla sig till, och många tycker att det är svårare att hoppa över träningen för att slappa på stranden när man tränar i grupp. Det finns även särskilda träningshotell, för de som vill resa och träna själva. Ett av de mest populära resmålen för träningsresor, och för svenskar överlag oavsett typ av resa, är den spanska solkusten.

Träna på solkusten

Staden Nerja ligger vid Medelhavskusten, ca 60 km nordost om Malaga, och är en väldigt populär semesterort med spektakulära vyer. Nerja har ett fantastiskt klimat. I genomsnitt är det 300 soldagar om året, och havstemperaturen är ofta över 20° C även i november. Det är populärt att hyra lägenhet i Nerja på egen hand och själv träna medan man utforskar området. Här finns en stor sportanläggning som lockar idrottare från hela Europa, allt från vardagsmotionärer till olympiska mästare, och självklart finns det även möjligheter att träna i grupp. När man bor i egen lägenhet har man ofta större frihet och man bor bland lokalbefolkningen.

Även om man har ett eget boende kan man vara med på gemensamt arrangerad daglig träning i grupp. Friskis & Svettis har i många år arrangerat träning på populära semesterorter, och i många fall finns det även lokala klubbar som arrangerar träning utomhus. Men det finns som sagt även renodlade träningshotell, som har allt från gym, tennisbanor, cyklar och simbassänger till allt annat som kan underlätta träning. De flesta som bor på sådana hotell är där för att just träna, och det är ovanligt att folk festar eller är uppe sent.

Det är många som menar att fördelarna är större om man på en arrangerad gruppresa. Programmen är skräddarsydda, alla pass hänger ihop och det finns en tanke bakom alla pass. Man kommer med största sannolikhet att hitta nya aktiviteter, som windsurfing eller zumba. Och man måste inte vara med på allt. Man låter dagsformen styra och bokar upp sig på de pass man vill och orkar. Det finns oftast ett större utbud av aktiviteter per dag än vad en person kan genomföra, så man får välja och vraka utifrån egna intressen, och man behöver inte oroa sig för att träningen bara består av sådant man tycker är tråkigt.

Inga Kommentarer Ännu

Lämna Ett Svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.