Äventyrarens relationsguide – hur f*n gör man?

Äventyrarens relationsguide - hur f*n gör man?

– Darling, jag åker iväg en sväng till Himalaya i två och en halv månad och klättrar världens farligaste berg. Ses snart, puss! Man behöver inte vara ett geni för att inse att det krävs ett mirakel för att få en sådan relation att fungera. Men det går och det finns otaliga bevis på människor som lyckats, så hur gör de?

För äventyrare är långt ifrån ensamma om att ha ett farligt yrke. Militär, polis och räddningstjänst i krigs- och katastrofdrabbade länder är några andra som kanske undrar samma sak.

Måste båda partner ha en äventyrsådra och brinna för att till exempel kasta sig ut i en vild flod med kajak? Nej, det behöver de inte – men det underlättar. Nyckeln till allt är kommunikation, men inte bara att vara tydlig med vilken livsstil du bejakar utan också att du är tydlig med att inte lockas att göra avkall på behov som definierar vem du är.

Äventyraren behöver kämpa mot elementen, känna den bittra kalla vinden mot sitt ansikte och komma hem skitig och trött men glad och nöjd för att kunna känna sig levande. Hur kommunicerar man det till en person som inte ens ser skillnaden på Kebnekaise och Mount Everest? De befinner sig ju på två olika planeter och kvar har vi det som håller dem samman: förälskelsen.

Och när förälskelsen lägger sig och vardagen gör sig påmind så vaknar du upp en vacker dag och tänker: ”Jag saknar mitt liv.” Det som en gång gjorde mig levande har jag tagit avstånd från och för en äventyrare är det kärleken till äventyret. Det är lika naturligt som att andas luft och kan man inte acceptera varandras livsstil så kommer relationen vara kortlivad.

Att försöka övertala sin partner att släppa taget om sin dröm om dimhöljda bergstoppar är som att uppmuntra sin partner att flyga med ett osynligt snöre fäst i foten som håller denne tillbaka. Så kan personen klättra de tuffaste bergen i världen eller paddla de vildaste floderna på planeten så måste personen även våga kommunicera sina behov utan att vara rädd för att bli lämnad. Att prata om dessa saker är lika naturligt som att andas och om sanningen ska fram det som gör en relation levande och till ett vackert äventyr.

 

Fredrik Sträng

SportHälsa

Inga Kommentarer Ännu

Lämna Ett Svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.