Äter du tillräckligt med frukt och grönsaker?

Äter du tillräckligt med frukt och grönsaker?

Äter du ett halvt kilo frukt och grönsaker varje dag? Om inte, så är det kanske dags att ändra dina kostvanor.

De senaste tio åren har grönsaker varit en av de varugrupper som ökat mest i försäljning. Ett tydligt bevis på att den rådande hälsotrenden bara ökar. Ändå äter fortfarande 8 av 10 svenskar för lite frukt och grönsaker, enligt statistiska centralbyrån.

Enligt dietisten Maria Nygårds finns det en stor skillnad i samhället när det gäller grönsaksätande, de som redan äter tillräckligt äter ännu mer. Utmaningen folkhälsan står inför handlar alltså om att få frukt och grönt att bli en del av fler människors liv.

– De som äter mycket grönsaker och frukt får massor av hälsofördelar. Det minskar risken för bland annat fetma, hjärt- och kärlsjukdom och vissa typer av cancer. Dessutom är det gott. Jag tänker, stackars dem som äter för lite och missar allt det goda, säger Maria Nygårds.

Enligt Livsmedelsverket ska du få i dig ett halvt kilo frukt och grönsaker varje dag. Låter det som en orimligt stor mängd? Mer än sju miljoner svenskar tycker det. Översatt i frukt och grönt blir det ungefär tre nävar grönsaker och två frukter.

Att hälsotrenden bara ökar syns både i hemmen och i butikshyllorna. En av dem som hängt på trenden och lanserat nypressade grönsaksjuicer är Brämhults. Har man svårt att få i sig rätt mängd grönsaker är nypressade grönsaker ett bra komplement som innehåller antioxidanter, mineraler och vitaminer. En juice motsvarar ungefär en femtedel av ditt dagliga intag av frukt och grönt.

– Man kan dricka en del av sitt grönsaksintag, men tänk på vad du väljer för juicer och hur mycket du dricker, konstaterar Maria Nygårds.

Maria Nygårds har också fler enkla tips på hur man lyckas få frukt och grönt att bli en återkommande bit i vardagspusslet.

– Tänk på att ha något grönt till varje måltid, börja med frukosten. Dryga ut dina paradrätter som köttfärssåsen eller pannkaksmeten med lite rivna morötter eller mixa i kokta bönor eller linser. Börja med att äta något vegetarisk varje vecka. 500 gram kan kännas mycket i början, men blir till slut en vana, säger Maria Nygårds.

 

Källa: Vinsider

Text: Redaktionen

Foto: Pixabay

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.