Äta, eller inte äta gluten?

Äta

Sverige är ett av världens mest glutenintoleranta länder. Men i dag är det inte enbart glutenintoleranta som väljer att utesluta gluten.

Gluten är protein som finns i bland annat vete, råg och korn. Glutentolerans, även kallat celiaki, innebär förenklat att tunntarmen blir inflammerad vilket gör att den inte kan ta upp näring som den ska. I dag lider cirka en av hundra svenskar av celiaki.

Varför vissa blir glutenintoleranta och vad det är som utlöser glutenintolerans är ännu inte klarlagt, dock är ärftlighet en orsak. Glutenintolerans varar hela livet, däremot går besvären vanligtvis över när man utesluter gluten från sin kost, säger Yvonne Lundgren, kostrådgivare på Kropp och Kost.


Vanliga symtom
Pasta och bröd innehåller mycket gluten men proteinet kan även förekomma i hel- och halvfabrikat. Många väljer i dag att utesluta gluten helt ur sin kost, oavsett om de är glutenintoleranta eller inte.

– Symtomen för glutenintolerans kan vara diffusa men vanliga tecken på att man inte tål gluten är huvudvärk, uppblåst mage, diarré och trötthet. Om man misstänker att man är glutenintolerant bör man alltid besöka vårdcentralen för att ta ett blodprov innan man börjar mixtra med maten. Är man inte glutenintolerant finns ingen anledning till att utesluta gluten helt och hållet. Däremot är det många som upplever att de mår bättre om de minskar på gluten, oavsett om man är intolerant eller inte.

                     

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras