Ät nyponpulver och få bättre leder och spänstigare hy

Ät nyponpulver och få bättre leder och spänstigare hy

Visst, nyponsäsongen är här, men ett enklare sätt att få i sig det röda guldet är att äta nyponpulver, som är en riktigt hälsobomb för kroppen – helt utan tillsatser.

Vår bloggare Veronica Johansson har reumatism och är inte sen att haka på trenden, i hopp om att få ökad rörlighet i lederna. Nu är hon inne på sin andra vecka med nyponpulver, men effekterna kan dröja.

– Vi kan kontrollera hur vi mår genom att se till att vi får i oss rätt mat. Men frågan är hur mycket yttre omständigheter kan hjälpa?, frågar hon sig. 

Stora mängder c-vitamin
En matsked nyponpulver motsvarar en hel bunke färska nypon och innehåller upp till 60 gånger mer c-vitamin än citrusfrukter, och dessutom antioxidanter och järn, kalcium, kalium och magnesium. Som om inte det vore nog inrymmer det flavonoider, karotenoider och antocyanider som hjälper kroppens fria radikaler att stå emot sjukdomar. Ett annat plus i kanten är att den inte har någon karaktäristisk smak.

Jag brukar blanda ner mitt pulver i juicen eller i en smoothie, tipsar Veronica Johansson.

Mot ledvärk och urinvägsinfektion
Det är inte bara lederna som tros bli bättre av nyponets välgörande krafter, utan även urinvägsinfektioner. Nyponen tros rensa vår bindväv och bygga upp elasticiteten i ådror, ben, hud och hjärna. Studier visar att ett dagligt intag av nyponpulver minskar artros och artrit tack vare att nyponextraktet får blodkropparna att röra sig långsammare och på så vis minska smärta och svullnad så lederna blir rörligare.

För den som vill se lite brunare ut kan också nyponpulver vara på sin plats eftersom nyponet gynnar pigmenteringen i huden samtidigt som det ger lyster och spänst.

Soppa funkar inte lika bra
Tänk på att nyponpulvret är något helt annat än vanlig nyponsoppa som nästan bara består av socker och nyponskal. Tänk även på att upphettning och varmhållning av nyponpulver minskar vitamininnehållet.

Text: Julia Kimell

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Receptbetyg