Är sparris nyttigt?

Är sparris nyttigt?

Sparris är en favorit att lägga på grillen – och det är inte bara gott, grönsaken är även riktigt nyttig. Sparris är en kalorisnål grönsak som ger bra mättnadskänsla samtidigt som du får i dig rikligt med vitaminer och mineraler.

Vitaminer och mineraler i sparris:

Folsyra (B9) som är viktigt att få i sig för gravida. Vitaminet sägs ha skyddseffekter mot missfall och även missbildningar av barn (ryggmärgsbråck).

A-vitamin som är bra för synen, immunförsvaret, slemhinnor, huden och skelettet.

K-vitamin som är bra för skelettet och för att blodet ska kunna koagulera (levra sig)

E-vitamin är en kraftfull antioxidant som bland annat skyddar mot skadliga fria radikaler.

C-vitamin som också är en antioxidant som bland annat är bra vid infektioner och förkylning.  Även bra för bindvävens ämnesomsättning och stimulerar järnupptaget.

Zink är en antioxidant som är bra för hud och hår.

Kalium som är en viktig mineral för musklerna- och nervernas funktion.

Sparris är en av vår-och försommarens primörer och den skördas i mars/april. Sparris är en art i familjen sparrisväxter och förekommer naturligt i Europa, västra Asien och norra Afrika. De två vanligaste sorterna är vit- och grön sparris och det som skiljer dem åt är att den vita växer under jord medan den gröna växer ovan jord. Vit sparris skördas då toppskotten bryter fram och den gröna skördas när den har nått lagom längd.

Därför är sparris nyttigt
Sparris ger inte enbart bra mättnadskänsla genom få kalorier. Grönsaken innehåller mycket vitaminer och mineraler samt aminosyrorna asparagin och glutation. Asparagin stimulerar njurarna vilket gör att sparris har en renande effekt på kroppen, aminosyran behövs även för uthållighet, hjärnan och nervsystemet. Forskning visar att aminosyran glutation skyddar kroppens celler och DNA från att åldras och förstöras. Man tror även att glutation kan avgifta kroppen från tungmetaller samt skydda mot för tidigt åldrande, hjärtsjukdomar och autoimmuna sjukdomar. Sparris har även en bakteriedödande effekt och som om inte detta vore nog har forskare från Sydkorea upptäckt att sparris innehåller flera ämnen som har en gynnsam effekt mot baksmälla.

Tillaga sparris
Sparris kan tillagas på olika sätt och går lika bra att koka och steka som grilla, woka eller ugnsbaka. En klassiker till grillat är att koka eller grilla grön sparris (passa på och köp den gotländska Krav-märkta ) och hyvla över en riktigt bra parmesanost. Grön sparris kan även ätas rå, men den vita är betydligt beskare och behöver tillagas innan den ska ätas. Den gröna sparrisen är nyttigare än den vita och knopparna innehåller dubbelt så mycket C-vitamin som basen gör. Den gröna innehåller antocyaniner, av samma slag som de vi får från färgstarka bär.

Text: Yvonne Lundgren

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras