Är getmjölk nyttigare än komjölk?

Är getmjölk nyttigare än komjölk?

Det sägs att mjölk ger starka ben och att den är som naturens egen sportdryck. Påståendet får de flesta att tänka på betande kor i en hage. Men fler och fler upptäcker att det finns ännu fler hälsofördelar med en annan mejeriprodukt – getmjölk – som bara tillverkas på ett enda ställe i Sverige, DalsSpira mejeri.

Trots att det dricks mer getmjölk än komjölk i världen finns väldigt lite forskning kring dess hälsoeffekter. Carina Johansson som driver DalsSpira mejeri som är det enda i Sverige, och har tillverkat konsumtionsmjölk sedan 2007, är dock övertygad om dess positiva egenskaper.

– Vi får ofta ta del av egna upplevelser hos personer som kommer fram till oss på mässor och liknande. Många berättar att de inte längre är sjuka för att getmjölken är bra för immunförsvaret. Många säger också att de blivit bättre från slemmiga halsar och huvudvärk.

Den lilla forskning som ändå finns visar att näring tas upp bättre ur getmjölk och att den kan sänka kolesterolvärdet tack vare sina höga halter av serumproteier samt de korta och långa fettsyrorna. Getmjölk kan även drickas av de flesta som är laktosintoleranta och är lämpligare än komjölk vid mjölkproteinallergi. Efter en artikel i lokaltidningen märkte Carina en ökad efterfrågan på getmjölk i Dalsland där mejeriet ligger.

– Det var en artikel om en man som blev frisk från lungcancer efter att ha börjat dricka getmjölk i samband med att han fick cellgifter. Efter det märkte vi en ökad efterfrågan i Dalsland och nu ökar den även i resten av landet.

I dag säljs DalsSpiras getmjölk på Coop i Bohuslän Älvsborg och Coop Göteborg, samt på Coop och Ica i Stockholmsområdet. Från och med i vår kommer de även att ingå i ett pilotprojekt och ingå i Icas sortiment. Förutom mjölk tillverkas naturell yoghurt och jordgubbsyoghurt samt allt från mjukostar till långlagrade hårdostar på DalsSpira. Och till hösten invigs ett helt nytt mejeri med utrustning för att producera både grädde och creme fraiche. 

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras