Att frysa råvaror är en utmärkt konserveringsmetod, som inte påverkar livsmedlens näringsvärde negativt. Frysta bär och grönsaker kan många gånger vara bättre än sina färska motsvarigheter.
I butikernas grönsaksdiskar finns mängder av färska fruker och bär i en miljö där det ofta är ljust och varm dygnet runt. Frukt, bär och grönsaker som förvaras i rumstemperatur tappar snabbt sitt näringsvärde. Det är framförallt syre, ljus och temperatur som påverkar den processen, förklarar Lise von Krogh, näringsfysiolog, för samma Norska livsmedelsverket.
Frukt och grönt kan ha lagrats upp till en månad innan de når konsumenten, för att sedan mellanlanda några dagar i ett kylskåp innan de landar på matbord och i magen. Under den tiden hinner de förlora mycket av sitt näringsinnehåll, i kontrast till många av de frysta varianterna, som frysts kort tid efter att de skördats.
Enligt brittiska Daily Mail som tagit del av en studie i ämnet, är färskt inte alltid bäst. När forskarna jämförde näringsvärdet på 40 färska livsmedel, som förvarats i kyl under tre dygn, med sina frysta motsvarigheter noterade de stora skillnader i resultatet.
I fryst tillstånd hade broccoli högre nivåer av både C-vitamin, lutein och betakaroten. Men den färska gav bättre utslag på mängder polyfenoler, som antas motverka vissa former av cancer. Broccoli är ett jättebra exempel. Förutsatt att den är fryst i nyskördat tillstånd har den merparten av sina näringsämnen kvar, vilket en broccolibukett i butiken inte alltid har.
TIPS: Frysmetoderna varierar mellan leverantörer, läs på förpackningen så ser du snabbt hur grönsakerna hanterats.
Andra vinnare i frysdisken:
Morötter
Frysta morötter hade tre gånger så höga luteinvärden och dubbelt så mycket karoten som de färska. Även mängden C-vitamin och polyfenoler var högre.
Blåbär
Frysta blåbär är inte bara billigare än färska – de är också nyttigare enligt samma studie. I fryst tillstånd hade bären mer vitaminer och antioxidanter, särskilt polyfenoler och antocyaniner.
Bönor
Frysta bönor hade också högre nivåer av C-vitamin och nyttiga antioxidanter.
Hallon
Näringsmässigt är frysta hallon jämförbara med färska, men ur prissynpunkt brukar frysdisken vara ett trevligare besök.
Ärtor
Samma sak gäller ärtor, som fick samma testresultat oavsett temperatur.
Det är bara att börja frysa in det som skördas nu i höst lite snabbare än vanligt då.
/Redaktionen
Hej!
Jag är mycket glad att frysta frukter och grönsaker förlorar inte vitaminer och lutein därför att jag äter varje dag frysta bär. På frysta grönsaker brukar jag göra smmothi. Undrar om det är inte fara för min hälsa eftersom jag brukar inte koka grönsaker utan tvättar de med rinnande kalt vatten.
Undrar också hur det är med vitaminer i torkade nässlor i rums temperaturen, förlorar de mycket av vitaminer?
Tacksam för svaret
Hälsningar
Elizabeth Bacon