Vi får läsa att vi blir tjocka av aspartam, att det ger oss olika sjukdomar och att aspartam ombildas till metanol och därmed är farligt. Men hur bra stämmer detta egentligen? Vi går igenom några vanliga påståenden.
Lightprodukter innehållandes aspartam är ständigt på tapeten och får ofta mycket anklagelser riktade emot sig för olika negativa orsaker på hälsan. Det ordas bland annat om att aspartam ombildas till metanol, vilket påstås kunna bli farligt och vissa slutsatser från det här har till och med lett till rykten om att aspartam kan göra oss blinda. Det påståendet stämmer naturligtvis inte. Det är faktiskt som så att halten metanol som bildas från aspartam inte är större än den från tomatjuice.
Det cirkulerar även en del påståenden om att aspartam skulle frisätta insulin. Men skulle den frisättningen vara i relevanta mängder så skulle vi drabbas av lågt eller åtminstone sänkt blodsocker efter att till exempel ha druckit mycket lightläsk. Det sker emellertid inte.
Det finns dock personer som bör undvika aspartam – nämligen de som har sjukdomen PKU. Dessa personer har brist på ett enzym som är nödvändigt för att omsätta aminosyran fenylalanin, en av beståndsdelarna i aspartam, vilket gör att de måste vara restriktiva med sitt intag av fenylalaninkällor.
För vidare läsning om aspartam rekomenderas Jacob Gudoiols artiklar.