Acai bowl – recept och 5 hälsofördelar

Acai bowl

Superbäret acai har blivit populärt att blanda ner i smoothies och trendiga bowls på grund av sitt goda smak och höga näringsinnehåll. Bland annat ger det dig sex gånger mer antioxidanter än blåbär. Ytterligare fyra hälsofördelar kan du läsa om här, tillsammans med ett recept på Madeleine Rybecks smarriga acai bowl.

5 hälsofördelar av acai

1. Högt innehåll av antioxidanter som motverkar fria radikaler och oxidativ stress i kroppen. 

2. Högt fiberinnehåll, som behövs bland annat för att förebygga trög mage och säkerställa normal tarmfunktion. Fiberrik mat bidrar också till att hålla blodfettnivåerna låga och stabila, samt till att öka mättnadskänslan.

3. Källa till protein, ett livsnödvändigt näringsämnen som för att bland annat bygga upp celler, enzymer, hormoner, samt för immunförsvarets funktion. Särskilt viktigt om du vill bygga muskelmassa, eftersom muskler till största del består av just protein.

4. Låg fetthalt. Kan vara positiva för hälsan eftersom det innehåller dels mer än dubbelt så mycket energi per gram som kolhydrater och protein, vilket gör att det kan bidra till övervikt.

5. Lågt sockerinnehåll. För hög sockerhalt innehåller ger stora mängder snabb energi, men är i allmänhet näringsfattiga. Socker ökar dessutom risken för hål i tänderna.

Acai bowl

Ingredienser:

– 1 fryst banan i skivor

– 2 dl frysta blåbär

– 1 dl mandelmjölk

– 1 tsk acaipulver

Gör så här:

1. Mixa allt till en tjock smoothie, häll upp i en skål.

2. Toppa med valfria frukter, bär och nötter.

3. Ät och njut!

Bild och recept: Madeleine Rybeck, professionell tränare, kostrådgivare med inriktning idrottsnutrition, löpcoach, personlig tränare och kostrådgivare i tio år. Hon har just släppt sin andra bok, en kokbok med snabb, god och nyttig vardagsmat. Boken heter Fitnesscoachens funktionella- vardagskost som fungerar och ska fungera som en guide för motionärer som vill lära sig laga nyttig vardagsmat som inte är varken krånglig eller tidskrävande. Boken finns att köpa endast på fitnesscoachenshop.com

Hemsida: fitnesscoachen.com

Instagram: @fitnesscoachen

Acai bowl
Skriv ut Pin
5 från 1 röst

Acai bowl

Måltid Frukost, Mellanmål
Tag acai, acai bowl, fördelar acai, hälsa acai, nyttigt acai, recept acai bowl
Specialkost Äggfritt, Glutenfritt, Laktosfritt, Vegetariskt
KCAL/Portion 0-199
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Receptbetyg