Apelsiner är nyttiga och även mättande frukter. De är också bombarderade med massor av andra egenskaper. Vilken tur att de är i säsong just nu!
Apelsiner behöver få mer uppmärksamhet. Vill du veta vilka egenskaper denna frukt besitter? Kolla in våra 8 skäl till varför just du ska äta apelsin! Och glöm inte av att skrolla ner och ta del av ett recept på en god apelsindryck.
Apelsiners egenskaper
En rik källa på vitamin C
Vitamin C är viktig eftersom den hjälper kroppen att bilda vårt kollagen, ben, tänderna och röda blodceller. Vitamin C förbättrar också vårt upptag av Järn och ser faktiskt till att vi blir mindre sjuka och mer motståndskraftiga mot förkylningar och andra angrepp.
Depression och stress lindras
På grund av apelsinens innehåll av vitaminer och mineraler är det en bra bundsförvant att ha i kampen mot stress och depression. Det är citronsyran i apelsinen som har den verkan.
En kraftfull antioxidant
Apelsiner består av vitamin C, flavonoider och betakaroten, vilka tillsammans fungerar som en kraftfull antioxidant som hjälper till att rensa kroppen och hindra hjärt- och kärlsjukdomar, degenerativa sjukdomar, cancer etc.
Renande egenskaper
Apelsiner har renande egenskaper och kan hjälpa till att rensa bort skräp som ligger i olika organ. De är även desinfekterande och har egenskaper som hjälper till att förbättra din kropps hälsa inifrån.
Förbättrar matsmältningssystemet
I apelsiner finns magnesium. Magnesium är en mineral som är knuten till tarmarnas, nervernas och musklernas funktioner. Ni har väl alla fått kramp i vaden någon gång? Det kan vara tecken på magnesiumbrist. För matsmältningen fungerar den lindrande för smärtor i magen och löser upp rester och desinfekterar för att främja din matsmältning.
Hjälper absorptionen av järn
Vitamin C förbättrar avsevärt absorptionen av järn. Den kan hjälpa människor med järnbristanemi.
Bekämpar kolesterol
Apelsinen är som sagt full av vitamin C, flavonoider, betakaroten och fibrer. Dessa ämnen är toppen i kampen mot dåligt kolesterol (LDL).
Vårdar din hud
För vår hud är apelsinen toppen! Den har bra egenskaper när det gäller att ge vår hud fukt, att förnya sig och reparera skadad vävnad.
Apelsiner har också en annan bra egenskap! Den går att äta. Här nedan ger vi dig ett recept på en apelsindryck som man med fördel kan inta en härlig sommarkväll. Eller så kan man ju naturligtvis bara äta apelsinen rakt av, så inga fibrer går förlorade!
RECEPT: Fänkål och apelsindryck
Antal portioner: 2
Ingredienser:
1 fänkålsstånd
2 stora apelsiner
en liten knippa basilikablad
Gör så här:
Skölj och ansa fänkålen, lägg undan lite av blasten. Hacka grovt. Skala apelsinerna, men spara lite av det vita. Lägg undan lite av skalet till garnering. Hacka grovt och tag bort kärnor om så önskas. Skölj basilikan. Kör allt i juicepress. Servera juicen med fänkålsblast och apelsinskal som dekoration.
Energifördelning:
Kcal/portion: 150,9
GI: 60
Näringsvärde:
Fett 0,5 g, protein 3,6 g, kolhydrater 37,2 g.
E% fett: 8
E% protein: 24
E% kolhydrater: 68
Dessutom har apelsiner dessa härliga egenskaper:
Fräschar upp hemmet och verkar rengörande
Vad som verkligen kommer överraska dig är att apelsiner kan hjälpa dig att göra rent och desinfektera ditt hem. Du behöver bara lägga lite apelsinskal i en burk med vatten och lite vinäger. Du kan hälla det i en sprejflaska och använda den för att rengöra. Dessutom kan du använda dess olja från skalen som doftfräschare i hemmet.
Bekämpa dålig lukt i skor
Doften av apelsiner är utmärkt för att ta bort lukten från skor och fötter. Lägg lite apelsinskal i skorna och låt dem ligga i en dag eller två.
Skinande hår
Är ditt hår torrt och tråkigt? Då ska du lägga apelsinskal i äppelcidervinäger och sedan applicera i ditt blöta hår innan du sköljer. Blir glansigt och fint.