8 kroppsfunktioner du bör ha koll på för långsiktig hälsa

målarbete hälsoerbjudanden träning terapi

Livsstilsrelaterade sjukdomar som diabetes typ 2 och hjärt- och kärlsjukdomar kan förebyggas genom regelbunden fysisk aktivitet, mindre stillasittande och en mer näringsrik, hälsosam kost. Coronapandemin har orsakat isolering för många och därmed ännu mer stillasittande, vilket påverkar både den fysiska och psykiska hälsan hos människor. Med det sagt finns en stor risk att detta resulterar i en ökning av livsstilsrelaterade sjukdomar.

Hos Werlabs kan du via en enkel hälsokontroll upptäcka riskfaktorer i tid för att på så vis kunna förändra din livsstil. Använd testgeneratorn för att se vilket test som passar dig bäst. Genom att lägga en beställning på ett test skickas en remiss till Werlabs-anslutna provtagningsställen. En del har drop-in, andra har tidsbokning och du kan du själv välja vilket provtagningsställe du vill gå till. Därefter tar det cirka en dag innan provsvaren är klara, då kan du smidigt och enkelt logga in i din journal och ta del av resultaten och en kommentar av en läkare. Nedan listas de vanligaste sjukdomarna och åkommorna som går att förhindra, detta genom att regelbundet kontrollera sig.

hälsa hälsokontroll

8 kroppsfunktioner du bör ha koll på för långsiktig hälsa

1. Hjärta och kärl: sjukdomar kopplade till detta är bland de vanligaste i världen. En vanligt förekommande riskfaktor är höga blodfetter. Detta kan bland annat regleras med en god kosthållning och motion.

2. Sköldkörtel: det är viktigt att sköldkörteln fungerar som den ska för att man ska må bra. Den tillverkar hormoner som styr ämnesomsättningen. Symtom på överfunktion eller underfunktion i sköldkörteln kan vara trötthet, frusenhet, stresskänsla, svettningar och viktuppgång.

3. Diabetes typ 2: här blir kroppens celler mindre känsliga för hormonet insulin (insulinresistens), vilket resulterar i att sockret stannar i blodet istället för att användas som energi i muskler och till kroppens alla organ.

4. Vitaminer och mineraler: dessa får man i sig via kosten och är viktiga för att man inte ska drabbas av olika bristsjukdomar. En vanlig sådan är järnbrist. Vid bristsjukdomar är vanliga symtom till exempel trötthet och energilöshet.

5. Levern: Ett av våra största organ som ansvarar för en rad olika funktioner i kroppen, bland annat produktionen av viktiga proteiner. Att testa dina levervärden är mycket fördelaktigt om du vill få ett hum om ditt allmänna mående. Trötthet och minskad aptit är ibland starkt förknippade symtom i samband med leverskador.

6. Njurarna: de har som uppgift att bland annat filtrera blodet. Njursjukdomar kan bero på flera orsaker men är desto vanligare om du har en ärftlighet för njursjukdomar, diabetes, övervikt eller är rökare.

7. Blodstatus: de röda blodkropparna har som uppgift att transportera syre till kroppens celler och behövs i allra högsta grad för att kroppen ska fungera som den ska. Om du har blodbrist har du brist på röda blodkroppar och kan märka av symtom så som trötthet, yrsel och huvudvärk.

8. Inflammation/övrigt: testosteron är det vanligaste könshormonet hos män, men finns också i en mycket mindre mängd hos kvinnor. Nivåerna av detta i blodet påverkas dels av vilken tid det är på dagen, men också exempelvis träning.

Testosterontest kan beställas för män vid misstanke om infertilitet eller minskad sexlust. Symtom på testosteronbrist är brist på skägg och kroppsbehåring, minskad muskelmassa och utveckling av bröstvävnad.

hälsokontroll

Enkla självkontroller upptäcker dina sjukdomar i tid

För att upptäcka dessa, väldigt vanliga, sjukdomar och besvär i tid erbjuder Werlabs enkla hälsokontroller som ger dig en tydlig överblick över din hälsa och möjlighet att förändra din livsstil i tid. Provsvaren kommer till din digitala journal tillsammans med en kommentar från en läkare som utvärderar dina blodvärden. Nedan kan du läsa om två av deras mest populära hälsokontroller som ger dig en god överblick över ditt hälsotillstånd.

Hälsokontroll XL

Få en bred överblick över ditt hälsotillstånd och en förståelse för hur din kropp mår på insidan – där det räknas. Du kan också få insikt i hur du kan förbättra din hälsa genom livsstilsförändringar över tid.

Hälsokontroll XL Plus

Genom denna hälsokontroll får du en ännu djupare inblick i hur din kropp mår, på insidan. Du får mer exakta värden för specifika områden inom din hälsa – till exempel vitaminer, mineraler, levervärden, blodsocker och njurar.

Werlabs samarbetar med Karolinska Institutet, Unilabs och Aleris.

▶︎ Här kan du läsa mer och köpa din hälsokontroll.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.