7 tips som hjälper dig att lyckas

7 tips som hjälper dig att lyckas

Har du bestämt dig för att gå ner i vikt? Grattis.

1 Gör en motivationsplan.
Vad är det som får dig motiverad? Varför vill du gå ner i vikt? Samla dina tankar på ett papper eller på i datorn. Det är bra om detta dokument är lättillgångligt och kan tas fram när motivationen tryter. Gamla bilder på sig själv är också en bra
motivationshöjare.

2 Mål som är nåbara.
När du startar en viktnedgång är det viktigt att sätta upp flera delmål på vägen, framförallt om du vill gå ner mycket i vikt. Varje delmål bör också innehålla belöningar som inte har med mat att göra utan exemplevis kan vara nya kläder, vilket du kommer att behöva. Eller om du själv vill spara klädinköpen till längre fram kan du unna dig en heldag på spa eller kanske en behandling.

3 Känn dig inte ensam.
Om du går ner i vikt på egen hand utan gruppstöd eller liknande bör du involvera din familj eller någon vän i din viktnedgång så du har någon att prata med om det känns svårt eller jobbigt. Ha någon du kan ringa till INNAN du faller för den lockande
chokladbiten i affären. Har du redan köpt chokladbiten innan du ringde? Ring ändå och ändra dig, ge bort chokladbiten och lev ett smalare liv, kanske. Om du helt enkelt inte VÄL JER att äta den. Det är något helt annat, se nästa punkt.

4 Våga göra val.
Sluta vara slav under dina val som du gör dagligen. Att äta en bulle eller en chokladbit är inte hela världen. Det kan alla göra. Låt det bara inte bli tre bullar och 200 gram choklad och dessutom en hamburgare på vägen hem. Det är där det går lite snett. För många. Och helt plötsligt har du hunnit äta mer än 3000-4000 kalorier och då är stor del av veckans  viktnedgång borta. Låt det i stället stanna vid en enda bullen. När du går ner i vikt måste du förbränna 7000 kalorier för att tappa ett kilo, men sedan när du har hittat din idealvikt, DÅ kommer du att kunna unna dig lite mer jämfört med under tiden du ska gå ner i vikt.

5 Planera dina dagar.
Har du bestämt dig att gå ner i vikt och har lätt för att ”råka” äta en bulle till fikat på jobbet, och sen ”hände” det sig att du köpte en japp på vägen hem, och hemma ”fanns” inget annat än pizzerian som hade öppet när kylen var tom. Gör i stället små lådor med mellanmål som klarar att stå i rumstemperatur. Väg och mät enligt metoden du har valt och gör i ordning, gärna för flera dagar i taget. Ha alltid reservpåse med något du kan ta med på tåget eller i bilen på vägen hem om du vet med dig att du gärna fuskar då. Se dina egna svagheter i vitögat och utmana inte dig själv.

6 Var inte en sopkorg.
Nej, du behöver inte äta upp barnens glass när de är nöjda. Du kan slänga det. Nej, ät inte upp sista fyra köttbullarna bara för att de är för få att spara och för många för att slänga. Nej, du behöver inte äta upp allt på tallriken. Bestäm dig innan
och följ det.

7 Du får säga nej.
När du går ner i vikt kan det vara enklare att berätta för alla vänner vad du gör och då hoppas att de hjälper dig i viktnedgången. Det fungerar dock inte alltid så kommer du märka. Det finns allt ifrån de som är superpeppiga till de som sitter och försöker truga på en kaka till på fikat. Framförallt när du närmar dig målvikt kommer folk säga, ”nämen du som är så smal, inte behöver du …” Strunta i dem och gör dina val. Lyssna på de som står dig nära och säg nej, fastän Bettan har bakat hela livet för att få till just denna kladdkaka. Det är okej.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.