6 överraskande hälsofördelar med massagepistol

Massagepistolen har under de senaste åren blivit ett omåttligt populärt hjälpmedel bland personer som tränar ofta och hårt. Och med all rätt, massagepistolen är trots allt bra för så mycket annat än bara för att mjuka upp trötta och stela muskler.

Här går vi igenom sex andra överraskande (och vetenskapligt backade) hälsofördelar med massagepistoler som kan vara bra att känna till för dig som är fysiskt aktiv. 

6 överraskande hälsofördelar med massagepistol

1. Minskar risken för DOMS

DOMS (Delayed Onset Muscle Soreness) är en form av träningsvärk som dyker upp först ett par dagar efter träningspasset och som är extra vanlig bland löpare. Värken beror på små muskelskador som uppstår i samband med excentriska muskelkontraktioner, det vill säga när muskeln förlängs istället för förkortas.

DOMS kan vara mycket frustrerande för dig som vill kunna fortsätta träna på samma nivå. Dessutom kan det ta ett par dagar innan träningsvärken är helt borta – om du inte använder en massagepistol vill säga. 

Enligt en studie från 2014 kan slag- eller vibrationsterapi nämligen vara effektivt för att förebygga DOMS. Vibrationerna optimerar muskelfunktionen, vilket dels blockerar muskelskador samtidigt som det stör smärtsignalerna som hjärnan skickar till kroppen. 

2. Gör dig mer flexibel

Visste du att regelbunden slagterapi kan göra dig mer flexibel? Det beror på att vibrationerna mjukar upp muskelfibrerna, vilket dels gör musklerna smidigare samtidigt som det förhindrar uppkomsten av muskelknutar. 

Om du dessutom använder en massagepistol i bara 30 sekunder innan du stretchar kan du öka rörelseomfånget med hela 50 – 80 procent! Detta gör din stretching extra djupgående och därmed betydligt mer effektiv, vilket också har en positiv effekt på din flexibilitet.  

Att ha flexibla muskler är viktigt eftersom det minskar risken att drabbas av skador. Det kommer också att förbättra både din hållning såväl som din balans. Kort sagt finns det all anledning att investera i en massagepistol om du vill förbättra din flexibilitet. 

Tips! På Bäst-i-testet.se kan hittar du en stor jämförelse av marknadens bästa massagepistoler just nu baserat på användarrecensioner och expertutlåtanden. 

3. Ökar blodcirkulationen

Om du tränar för hårt är risken stor att du får träningsvärk. Detta beror till stor del på mjölksyran som bildas när syrehalterna i kroppen är för låga. Kroppen börjar då kompensera för detta genom att omvandla mjölksyra till energi.  

Genom att öka blodcirkulationen kan du dock minska risken att få ömma muskler efter träning. Och precis det kan du göra med en massagepistol. Många studier visar att slag- och vibrationsterapi effektivt ökar blodflödet till det område du masserar, vilket i sin tur kan motverka muskelspänningar såväl som inflammationer. 

4. Förbättrar lymfflödet 

Lymfsystemet har en stor betydelse för vår allmänhälsa. Det transporterar nämligen bort avfall från vävnader och fungerar därmed som kroppens egna reningsverk. Men muskelknutar och spänningar kan försämra lymfflödet och göra det svårare att rena kroppen från gifter. Detta kan också ha negativa effekter på ditt immunförsvar och din ämnesomsättning.

Lyckligtvis kan en massagepistol underlätta lymfsystemets viktiga arbete i kroppen genom att hålla dina muskler elastiska och smidiga. Eftersom vibrationerna dessutom ökar blodflödet blir det enklare för både syre och andra näringsämnen att nå musklerna.

5. Bra för rehabilitering

Massage är den mest kända och använda terapiformen vid rehabilitering efter en skada. Genom att öka blodcirkulationen kan massage dels skynda på läkningen, men också förebygga att samma skada uppstår igen. 

Massagepistoler har en liknande effekt som traditionell massage. Därför kan de vara fördelaktiga att använda efter en muskelskada eller sjukdom. Tänk dock på att vara försiktig med att behandla aktiva muskelskador. I vissa fall kan slagterapi nämligen göra tillståndet värre.  

6. Bryter upp ärrvävnad

Ytterligare en fördel med massagepistoler som få kanske känner till är att de faktiskt kan bryta upp ärrvävnad. Ärrvävnad består av kollagen, ett fiberprotein som har många viktiga uppgifter i kroppen och som ibland brukar liknas vid ett klister, alltså det som håller ihop allt. 

Elasticiteten i ärrvävnaden är dock inte lika bra som i kroppens övriga vävnader. Den förbättras över tid, men med en massagepistol kan du skynda på processen. Massagepistolen ger nämligen en djupverkande vävnadsmassage som dels hjälper till att bryta ner ärrvävnaden, men som också stimulerar ombyggnaden av ärrstrukturen. 

Du kan massera ärr från skador, men också efter operationer. Tänk bara på att enbart behandla ärr som är helt slutna.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.