Redaktionens favoritrecept på nyttigt bröd – lchf, paleo och glutenfritt!
Recept: Glutenfritt morotsbröd
1 limpa
Ingredienser:
2 dl bovetemjöl
2,5 dl mandelmjöl
2 rivna morötter
1 msk fiberhusk
2 msk kokosolja
2 uppvispade ägg
1,5 dl frön (t.ex. solrosfrön och pumpakärnor)
2 tsk bakpulver
1 krm vaniljpulver
1 tsk kanel
ev. lite salt
1,5 dl havre- eller mandelmjölk
kokosfett att smörja brödformen med
Gör så här:
Sätt ugnen på 180 grader. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt de blöta ingredienserna och bland ordentligt. Smörj en brödform. Häll i smeten och toppa ev. med lite frön. Grädda i cirka 45 minuter, brödet ska få en krispig yta och gärna vara lite kladdigt i mitten. Låt brödet svalna en stund innan servering.
Recept och foto: Yvonne Lundgren
Recept: Paleobröd i muffinsformar
Cirka 12-15 st.
Ingredienser:
4 ägg
4-5 msk kokosmjölk
2 msk kokosfett (t.ex. kung markattas)
½ dl kokosmjöl
½ dl sesamfrön
1 dl mandelmjöl
2 msk fiberhusk
2 msk chiafrön
1-2 tsk bakpulver (ej strikt paleo)
2-krm salt
½ dl pumpakärnor
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa äggen fluffigt bunke, tillsätt sedan smält kokosfett och kokosmjölkenn och bakpulvret. Vispa! Vänd sedan ned de torra ingredienserna som du har blandat i en annan bunke och vispa försiktigt. Låt degen stå och dra sig i cirka 5-10 minuter och klicka sedan ut smeten i muffinsformar och strö över lite pumpakärnor. Sätt in muffinsformarna ugnen i ca 25-30 min. Brödet är klart när det har fått gyllenbrun fin färg. Låt bröder vila lite innan du äter det.
Recept och foto: Frida Eriksson
Recept: Lchf-bröd
1 limpa
Ingredienser:
1 dl hackade valnötter
½ dl pumpafrön
2 dl mandelmjöl
½ gojibär
1 tsk salt
2 tsk bakpulver
2 msk fiberhusk
6 ägg
250 g keso
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Rör ihop alla torra ingredienser och blanda i ägg samt keso. Lägg degen i en brödform klädd med bakplåtspapper. Grädda i ugnen i cirka 50 minuter.
Recept och foto: Hanna Larsson
Recept: Glutenfritt knäckebröd
Ingredienser:
1 dl solrosfrön
1 dl sesamfrön
½ dl pumpakärnor
½ dl linfrön
½ dl kokosmjöl
½ dl bovetemjöl
½ tsk salt (kan uteslutas)
½ dl olivolja
2 dl vatten
ev. lite flingsalt
Gör så här:
Sätt ugnen på 150 grader. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Blanda olja och vatten i en separat bunke, blanda därefter ihop med de torra ingredienserna. Stjälp upp degen på en plåt med bakplåtspapper. Lägg ett bakplåtspapper ovanpå degen och tryck ut den med händerna så den blir platt. Ta bort det övre pappret. Strö över lite flingsalt och grädda i mitten av ugnen ca 50-60 min.
Recept och foto: Yvonne Lundgren
Mikrobröd
1 portion
Ingredienser:
1 dl mandelmjöl
1 ägg
50 g smör (kan uteslutas, men ökar saftigheten i brödet)
en nypa salt
Gör så här:
Vispa ägget, häll i det smälta smöret och vispa ihop tillsammans med mjöl och salt. Häll ut smeten på ett fat. In i mikron på full effekt i 1,5-2 minuter. Låt brödet svalna några minuter innan servering.
Recept: Anna Ekvall
Glutenfritt proteinbröd
1 limpa
Ingredienser:
2 dl bakprotein*
1,5 msk kokosolja
2 ägg
4 äggvitor
1 dl linförn
1 dl solrosfrön
1 dl pumpafrön
2 msk fiberhusk
2 tsk bakpulver
havssalt
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Smöra en brödform med kokosolja. Blanda alla ingredienser noggrant och häll i brödformen. Grädda mitt i ugnen i ca 30-40 minuter. Låt svalna och stå en stund innan du skär upp för servering.
* Bakprotein är ett smart sätt för dig som vill höja proteininnehållet i bakverk och maträtter. Det är antingen vassleprotein eller ett vegetabiliskt protein som har värmebehandlats för att tåla höga temperaturer. Bakprotein finns att köpa i hälsokostbutiker.