5 snabba med Sara Wiss – månadens blixtsnabba profil

Sara Wiss

Möt Sara Wiss – personlig tränaren, elitidrottaren och 2-barnsmamman som bevisar att det aldrig är för sent att satsa på sporten du älskar.

Sara Wiss är en av Sveriges ledande tränare, sprinter och förälder som aldrig slutar imponera. Med inte ”bara” ett, utan TRE fantastiska rekord i klassen kvinnor 35+ under 2023, Veteran VM-guld på 60- och 100 meter, samt 200 meter inomhus, är hon även en av landets snabbaste. Rekord Sara tagit bara ett par år efter hon genomgått 2 graviditeter, förlossningar och vid sidan av ett eget företag som personlig tränare.

Hur är det möjlig? Och vad kan du lära av denna powerbrud? Här får du en snabb bild av Sara Wiss, månadens inspiratör som även ger dig sina 3 bästa hälsotips.

5 snabba med Sara Wiss – månadens blixtsnabba profil

1. Din ”korta” story – vem du är och hur hamnade du här?

– Jag heter Sara Wiss och är 36 år och tvåbarnsmamma. Idrotten var en stor del av mitt liv som barn och ungdom men när jag var 19 år la jag spikskorna och tävlingsambition på hyllan. Tränade på som motionär med lite allt möjligt samt utbildade mig till personlig tränare. Nu, 17 år senare, är jag tillbaka på löparbanan (sprint) – snabbare än någonsin.

– Det var efter min första graviditet som jag kände sån lust att ta upp friidrotten igen, mest för att det är så bra och rolig träning. Målet var då att kunna vara med på veterantävlingar på skoj. Idag är jag regerande världsmästare på 60m, 100, och 200m i min åldersklass samt blev 4:a på årets inomhus SM på 60m (bland alla kvinnor).

– Jag är så glad och tacksam att jag får uppleva idrotten igen, dessutom på en nivå jag tidigare inte varit. Kärleken till träning och nyfikenhet på hur långt jag kan komma är det som tagit mig dit jag är idag. Jag njuter av varje pass och allt jag får uppleva.

2. Hur ser din träning ut idag?

– Jag tränar ca 2-3 sprintpass och 2-3 styrkepass i veckan under träningssäsong. I tävlingssäsong något mindre men då med hög intensitet på varje pass.

3. Om du skulle ge våra läsare enbart 3 hälsotips – vilka är det?

1. Jobba på ditt inre. Att känna tacksamhet och tycka om sig själv oavsett prestation är en viktig grund.

2. Återhämtning. Prioritera sömn och är bra med mat som ger dig näring och energi. Tryck inte in för mycket i ditt schema, våga tacka nej och lägg tid på sånt som ger dig energi.

3. Rör på dig! Rörelse ger energi och glädje. Styrketräning är något jag rekommenderar alla, det ger en stark grund som ger dig möjlighet till ett mer aktivt liv och en stark vardag. Att känna sig stark är en underbar känsla.

sara wiss

4. Vad är hemligheten bakom din framgång som elitidrottare?

– Är nog många olika saker, men framförallt att jag vågade ta klivet och satsa. Det är läskigt att slänga sig ut helhjärtat, men så häftig känsla när man väl vågat. Jag var först låst vid tanken att jag inte hade samma förutsättningar längre då jag nu är mamma, egenföretgarae osv. Men idag är det just dom sakerna som jag ser som min styrka!

Barnen hjälper mig verkligen att inte sätta mitt värde i prestationen. När jag kommer hem är jag alltid bara mamma oavsett hur tävlingen gått, vilket jag älskar.

5. Var och när möter vi dig härnäst?

– Nästa tävling blir i sommar och då är huvudmålet SM i Söderhamn i slutet av juli. Ni kan följa min resa dit via min Instagram @sara.wiss. Vill du träna med mig så har jag min online coaching Stark & Stabil som är anpassat för nyblivna mammor och andra som vill trappa upp sin styrketräning för att känna sig starka och stabila.

Tack för intervju Sara, för all inspiration du sprider och vidare lycka!

Här hittar du mer av Sara Wiss:

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.