5 frukosttips – dags att testa något nytt?

brunch

Har du fastnat vid att äta samma frukost varje dag? Det är inte ovanligt, men omväxling förnöjer. Här ger vi dig fem goda frukosttips att variera din favorit med samt en snabb tillbakablick till frukostens historia.

För 100 år sen var det rejäla morgonmål som gällde, och det var inte ovanligt med både en första och en andra frukost. Speciellt på landsbygden då det fysiska arbetet krävde mer energi, och det dukades fram allt från ost och korv till sill och gröt. I städerna serverades det dock ofta lättare frukost, som bröd med ost och marmelad, med en kopp te eller kaffe.

Dagens frukostar har inte förändrats så mycket de senaste årtiondena. Det är bröd, fil, ägg, juice, kaffe, gröt, yoghurt och liknande. Och trots att vi aldrig skulle kunna tänka oss att äta samma lunch eller middag varje dag, så har de flesta inga problem att äta samma frukost, nästan varje morgon. Visst är det märkligt? Men kanske hittar du någon ny favorit bland våra fem frukosttips.

5 frukosttips till dig som vill testa något nytt

1. Matiga våfflor på matvete

Ingredienser, 4 portioner:

  • 2 ½ dl matvete
  • 1 tsk salt
  • 1 ägg
  • 3 msk rapsolja
  • 2 tsk bakpulver

Gör så här:

  1. Koka upp 4 deciliter vatten och slå det över matvetet. Låt det stå i någon timme.
  2. Mixa matvetet och de övriga ingredienserna med stavmixer. Låt stå i cirka 30 minuter.
  3. Grädda i våffeljärn.

Marinerade jordgubbar och hallon:

  • ½ vaniljstång
  • 3 msk strösocker
  • 2 liter jordgubbar
  • 1 liter hallon
  • 1 msk hallonvinäger

Gör så här:

  1. Skölj och dela jordgubbarna. Blanda dem med hallonen och häll över vinägern.
  2. Skär vaniljstången på längden och skrapa ur hälften.
  3. Vispa grädden och blanda den med den urskrapade vaniljen. Lägg upp bären och grädden på våfflan och ät genast.

2. Müsli med vaniljkvarg to go

  • valfri müsli
  • 2,5 dl vaniljkvarg (alt. naturell eller annan smak)
  • hallon

Gör så här:

  1. Fyll ca 1/3 av en burk med müsli.
  2. Lägg i ca 2,5 dl kvarg och toppa med bär.
  3. Ät omedelbart eller ta med om du är på språng. Går även att förbereda kvällen innan för att spara tid på morgonen.

3. Kalljästa frukostfrallor med ekologiskt mathavre

Lyxigt hembakat bröd, helt utan tillsatser och med ett högt fiber/mineral innehåll. Jättegott och hjälper till att hålla i gång din mage.

Ingredienser för 8-10 st:

  • 25 gr jäst
  • 2,5 dl kallt vatten
  • 1 msk olivolja
  • 1 msk honung
  • 1 tsk salt
  • 1 dl mathavre
  • 1 dl vetekli
  • 5 dl vetemjöl special
  • olivolja till pensling

Gör så här:

  1. Smula jästen och blanda tillsammans med vatten, salt, olivolja och honung. Rör tills jästen löst sig.
  2. Blanda sedan i Mathavret samt vetekli och mjöl.
  3. Arbeta tills degen känns smidig (ca 5-7 minuter i degblandare, lite längre för hand).
  4. Dela sedan degen i åtta, eller tio, ungefär lika stora bitar och forma dem runda. Lägg på plåt och pensla med oljan.
  5. Lägg på plastfolie och sedan en bakduk och ställ i kylen över natten.
  6. Ta sedan ut plåten på morgonen och ta bort plast och bakduk.
  7. Låt ligga framme medan ugnen når 250°.
  8. Grädda sedan i ca 10 minuter.

4. Gröt med havre och quinoa

Ingredienser:

  • 1 dl grynmix från Frebaco, helt ekologisk, hälsosam och god smakkombination.
  • 2 dl vatten
  • 1 nypa salt
  • bär och nötter till topping

Gör så här:

  1. Blanda gryn, vatten och salt.
  2. Låt sjuda i ca 3 minuter.
  3. Servera med bär, valnötter och eventuellt en klick keso eller mjölk för extra protein.

frukosttips

5. Fruktigt grynbröd

Ugn 175° i cirka 60 minuter

Ingredienser:

  • 1,5 dl Svenska Kvarngryn
  • 1,5 dl Svenskt Matvete
  • vatten
  • 1,5 dl sirap
  • 5 dl filmjölk
  • 5 dl vetemjöl
  • 1 dl grovt dinkelmjöl
  • 200 gr torkad frukt (plommon, aprikos, äpple, russin)
  • 2 tsk salt
  • 3 tsk brödkryddor
  • 2 kvistar rosmarin (eller 2 tsk torkad rosmarin)
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 tsk bikarbonat
  • Flingsalt och rosmarinkvistar

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175°.
  2. Häll upp grynen i en skål och slå över kokande vatten så att det täcker grynen. Låt stå medan du blandar resten av ingredienserna.
  3. Hacka frukten lite grovt och hacka även rosmarinen. Blanda samman alla ingredienserna. Häll av vattnet från grynen och blanda även dem. Se till att blanda ordentligt.
  4. Lägg upp brödsmeten i en klädd brödform och grädda på 175° i ca 60 minuter eller till innertemperaturen är 96 – 98°.
  5. Låt brödet svalna i formen innan du skär upp det.

 

Hos Frebaco Kvarn hittar du flera goda och ekologiska frukosttips, antingen att avnjutas som de är eller att blanda med något annat. Allt för att din frukostupplevelse ska bli den bästa möjliga – med gott samvete för både hälsan och miljön.

 

Text – Jennie Kilgren – Copykatt.se

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.