4000 löpare sprang Vasastafetten

4000 löpare sprang Vasastafetten

Över 4.000 löpare genomförde på lördagen VasaStafetten mellan Sälen och Mora.

Precis som CykelVasan hade Vasastafetten i år fått sin start förlagd till den klassiska Vasaloppsstarten i Berga by, där 419 av de 442 anmälda lagen kom till start. Tävlingen går efter Vasaloppsspåret och delvis på Vasaloppsvägen.

Idrottsarrangören Mats Andreason hade samlat flera av landets allra bästa långdistanslöpare i sitt lag. Bland andra fyra av de åtta bästa på årsbästalistan över 10.000 meter! Redan på första sträckan gav Johan Larsson Idrottsarrangörens orangeklädda lag en klar ledning. Johan Larsson växlade över till Johan Wallerstein som hade stora problem i blötan och nästan tappade ledningen till den jagande Martin Johansson från IFK Mora Orientering. Men Johan Wallerstein höll undan till Mångsbodarna och i Idrottsarrangörens lag sprang därefter Mårten Lång, Mattias Borg och Fredrik Uhrbom. Halvvägs – i Evertsberg – var lagets ledning drygt tre minuter.

På den allra längsta sträckan, sträcka 6, mellan Evertsberg och Oxberg drog Mikael Ekvall ifrån ytterligare fyra minuter. Sedan kunde laget defilera ned till Mora i form av Staffan Ek, Jimmie Johnsson, Erik Pettersson samt slutmannen Olle Walleräng som fick springa ohotad på gågatan, förbi kyrkan och in på upploppet. I mål var man elva och en halv minut före tvåan. Den tidigare rekordtiden på 4:55:16 från 2002 rådde det nykomponerade laget dock inte på i sin debut.

Det kändes bra. Jag har knappt tävlat de två sista åren men jag upplevde att jag hade en bra känsla i min ensamhet därute i skogen, sade sistasträckans Olle Walleräng som hyllade sina lagkompisar och som hoppas kunna springa i Finnkampen om tre veckor.

– Alla har gjort ett jättelopp, jag är jätteimponerad av allihop, sade den nöjde lagledaren Mats Andreason.

Lite mer spänning blev det i kampen om andraplatsen där Inov-8/Noname Sportkläder från Linköping, IFK Mora Orientering och Nvs/Enervit (också från Mora) gjorde upp. Men Inov-8/Noname Sportkläder höll undan under de tre sista sträckorna och blev tvåa.

Bästa utländska lag blev Ikaalisten Nouseva-Voima från Finland som kom på femte plats och Marmolada 3347 från Dolomiterna i Italien som blev sjua.

Noterbart: Mårten Lång deltog i det segrande laget även 2010!

I damklassen stod striden länge mellan Dalaportens OL från Avesta och Karlslunds IF från Örebro. Men över de nio milen vann Dalaporten ännu mer överlägset än herrsegrarna och på andra plats kom till slut fjolårstvåorna Brånan Girls från Åsarna, distanserade med 16 minuter.

VasaStafettens mixedklass, som är den allra största klassen sett till antalet deltagare, togs hem av Solvikingarna från Göteborg som även vann 2010. Sex av löparna från det laget var med och vann i år: Elisabeth Sundeman, Cecilia Lindström, Martin Yttring, Mattias Jonson, Joakim Röstlund och Klas Östbye. Solvikingarna hade nu en mycket jämn kamp under större delen av loppet med Falun-Borlänge Skidklubb.

Bästa mixedlag, Solvikingarna, kom på nionde plats totalt.

Nästa stafett i VasaloppsArenan äger rum den 2 mars 2012 då det är dags för StafettVasan på skidor.

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras