4 värsta fienderna mot din hy – och hur du undviker dem

Vad beror det på att huden åldras i förtid? Att vi åldras är oundvikligt. Detsamma gäller huden. Hur? Mycket beror på ärftliga faktorer, annat kan vi till viss del påverka genom livsstil och hudvårdsprodukter – så kallad anti-aging.

Anti-aging betyder ju egentligen mot åldrande, ett ganska dumt uttryck eftersom vi alla åldras oavsett. Vårda hyn och sin hälsa är en bra början för att hålla sig fräsch och frisk länge. Huden förändras med stigande ålder, blir tunnare, skörare och torrare. Rökning och solning är de två värsta faktorerna som gör att huden åldras i förtid.

Hudens värsta fiender

 1. Rökning gör att huden blir grå, slapp och trist och får stora porer. Cirkulationen hämmas och de flöden av näringsämnen, syresättning och utrensning som är normal funktion i huden blir så mycket sämre.
 2. Solning innebär att huden utsätts för UV-strålning. UVA strålarna som finns i solsken och extremt mycket i solariesol går djupt ner i huden och skadar läderhuden, den del där kollagen och elastin bildas. Det skapar en hyperaktivitet av huden själv för att reparera skadorna med ärrbildning som följd och gör att huden blir läderartad och rynkig. UVB strålarna är de som gör oss röda och solbrända och de skapar aktivitet i överhudens färgpigment, melaninet. Vid för mycket solning klumpar melanincellerna ihop sig och ger ojämn pigmentering och resultatet blir pigmentfläckar. Ansiktet och
  händerna är särskilt utsatta och med stigande ålder blir de mer synliga.
 3. Hormonförändringarna i samband med klimakteriet förändrar också hudens egenskaper. Elastin- och kollagenfibrerna tappar sin spänst, underhudsfettet och den naturliga banken av fukt i form av hyaluronsyra minskar.
 4. Pollution – miljöföroreningar från omgivningen som huden utsätts för dagligen i
  storstadsmiljö, genom regn, kyla och blåst, av blått ljus från skärmar, mobiler och torr inomhusluft utgör en daglig kamp för att hålla barriären intakt. Barriären mot omgivningen börjar på hudytan. Där har vi ett tunt, livsnödvändigt lager av pyttesmå
  organismer i form av bakterier, små kvalster och döda fett- och hudceller som bildar vår mantel och sköld mot omgivningen. Den måste vårdas.

Bästa sätten att behålla fräsch och frisk hy länge

 1. Rengöring. Rengöring är A och O. En mild rengöring som tar bort smuts, utan att rubba pH-värdet och bakteriefloran. Därför är vanlig tvål bannlyst! Den har ett helt annat pH-värde än huden och bidrar till uttorkning och rubbad bakterieflora.
 2. Fuktgivande, stärkande. Efter rengöring – ett balanserande, återfuktande serum, gärna med Hyaluronsyra, baobabextrakt, aloevera eller algkoncentrat- alla riktiga fuktboosters och andra näringsämnen, lugnande eller vitaliserande beroende på hudtyp. Finessen med att ha en stärkande fuktgivare är också att den öppnar huden så att krämer går in lättare. Går åt mindre kräm! Serum och krämer som innehåller
  Hyaluronsyra bildar också en skyddande hinna på huden som skyddar mot pollution.
 3. Dag och nattkräm. Det behövs olika krämer för dag och natt. Dagkräm har ingredienser som ger fukt, binder fukt och skyddar huden under dagtid. Nattkräm ger näring, vård och bygger upp huden under natten. För att skydda huden och hålla den frisk och fräsch länge, välj hudvård som innehåller hyaluronsyra som bildar en skyddande film på huden, binder fukt och fyller ut rynkor och fina linjer. Det behövs också antioxidanter i form av A-, C- och E-vitaminer som motverkar de fria radikaler som angriper huden av både omgivnings- och livsstilsfaktorer.
 4. Ögonkräm. Ögonkräm är gjord med mindre molekylstorlek för passa den tunnare huden runt ögonpartiet.
 5. Extra hudvård en gång per vecka kan göra underverk för mogen hy. En lätt peeling då och då för att stimulera huden att bilda nya celler, fuktserum med hyaluronsyra och en närande, fuktgivande ansiktsmask.

Hos Annemarie Börlind hittar du ekologiska produkter för alla olika hudtyper. En serie består av rengöring, ansiktsvatten/gel/serum, dag- och nattcrème, som samverkar och förstärker effekten av varandra. Börlind är naturlig hudvård med ekologiska växtextrakt, kallpressade vegetabiliska oljor, källvatten, vitaminer och mineraler. Fritt från parabener, mineraloljor, silikoner, PEG och råvaror av döda djur.

Produkterna hittar du i Hälsobutiker, hos hudterapeuter och på webben.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.