4 tips för bättre nattsömn

4 tips för bättre nattsömn

Många lider av störd nattsömn eller sömnproblem i perioder. Att inte kunna sova ordentligt är jobbigt och något man kan behöva få hjälp med. Nedan listas fyra tips för förbättrad nattsömn.

Vuxna behöver som regel mellan sex till nio timmars sömn per natt. Under natten vilar hjärnan och återhämtar sig för att bearbeta intryck. Barn och ungdommar behöver mer sömn och sömnbehoven minskar när vi blir äldre.

Sömnbesvär är vanliga och nästan var tredje person har sömnproblem till och från. Kvinnor lider oftast av sömnbesvär oftare än män. Den vanligaste orsaken till sömnbesvär är stress men andra orsaker kan vara ojämna rutiner som skiftarbete, sena måltider, alkohol eller koffein. Ljud och ljus i sovrummet kan också påverka sömnen och föräldrar med små barn och ojämna rutiner påverkar också sömnen. Det finns fler olika saker man kan göra för att få bukt med sömnbevär, här är fyra tips:

Motionera mera, regelbunden motion gör ofta att de flesta sover bättre. Om man rör sig under dagen orkar man mer och   kroppen blir naturligt trött på kvällen och nattsömnen blir bättre. 

Rutiner
, att gå och lägga sig samma tid varje kväll och gå upp samma tid varje morgon. 

Förtäring, drick inte kaffe eller ät sent på kvällen då det kan påverka din nattssömn negativt att kroppen behöver jobba istället för att varva ner. 

Avslappningsövningar,
beror sömnbesvären på stress kan övningar för att kunna slappna av vara ett alternativ. Även yoga, meditation och mindfullness minskar stress och är bra träning och bra övningar för att kunna slappna av. 

Text: Isabelle Bordier
Bild: Pixabay

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras

Sporthälsa