Nyfiken på att äta rätt efter din blodgrupp? Att äta rätt mat efter sin blodgrupp ska ge både bättre hälsa och viktnedgång. Det menar kostrådgivaren Ulrika Davidsson som här bjuder på fyra hälsosamma och goda recept, ett för vardera blodgrupp.
Genom att äta en individanpassad kost efter sin blodgrupp har kostrådgivaren Ulrika Davidsson sett tydliga hälsoeffekter, framför allt att ämnesomsättningen förbättras och att förbränningen ökar. För många har även värk i kroppen såsom migrän, reumatism och artros minskat. Anledningen ska vara att varje blodgrupp tål livsmedel olika bra. Det finns fyra blogrupper A, B, AB och noll. Vilken mat du är anpassade styrs alltså enligt Ulrika Davidsson av din blodgrupp.
Läs mer: Därför ska du äta rätt efter din blodgrupp.
Blodgrupp A: Chèvregratinerad laxfilé med pesto och tranbär
4 portioner 550 kcal/portion
Ingredienser:
600 g laxfilé
salt och vitpeppar
150 g chèvre
4 msk grön pesto
1⁄2 dl pumpakärnor
70 g rucolasallad
2 msk torkade tranbär
citron
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Dela laxen i portionsstora bitar och skär ett snitt i varje bit. Lägg bitarna på en plåt med bakplåtspapper och krydda med salt och peppar. Tryck ner chèvre och pesto i snitten och strö över pumpakärnor. Låt stå i mitten av ugnen i cirka 20 minuter, eller tills laxen är genomstekt. Fördela rucolasalladen över ett stort fat och lägg laxfiléerna ovanpå. Dekorera med torkade tranbär och citron.
Blodgrupp B: Lammfärsbiffar med ört- gräddsås och rostad blomkål
2 portioner 590 kcal/portion
Ingredienser:
300 g lammfärs
1⁄2 rödlök
1⁄2 vitlöksklyfta
1 krm örtagårdskrydda
salt och svartpeppar
1 msk olivolja
hackad gräslök att strö över
Rostad blomkål:
1⁄2 litet blomkålshuvud
1 tsk olivolja
salt och svartpeppar
Örtgräddsås:
1 dl vispgrädde
1⁄2 vitlöksklyfta
1⁄2 grönsaksbuljongtärning
1 krm kryddblandning franska örter
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Börja med blomkålen och skär den i rejäla skivor. Hetta upp en stekpanna med olja och stek
skivorna i några minuter på varje sida. Krydda med salt och peppar. Lägg skivorna på en plåt med bakplåtspapper och ugnsbaka dem i cirka 15 minuter eller tills blomkålen har blivit mjuk. Låt ugnen stå på.
Lägg lammfärsen i en bunke. Finhacka lök och vitlök och blanda ner i färsen tillsammans med örtagårdskrydda, salt och peppar. Forma två biffar och bryn dem i några minuter på varje sida i en stekpanna med olivolja. Lägg biffarna bredvid blomkålen på plåten och låt alltsammans eftersteka i ugnen i cirka 10 minuter, eller tills biffarna är genomstekta.
Häll ner grädden i samma stekpanna som biffarna stekts i och koka upp. Finhacka vitlök och tillsätt tillsammans med smulad buljongtärning och frans- ka örter. Låt koka ihop i några minuter. Lägg biffarna på blomkålsskivorna, ringla över lite sås och dekorera med gräslök.
Blodgrupp noll: Entrecote med rostad sötpotatis och palsternacka
1 portion 750 kcal
Ingredienser:
1 sötpotatis
1 palsternacka
1 tsk olivolja
örtagårdskrydda
salt, peppar
1 tsk smör
175 g entrecôte
1⁄2 citron
1 näve färsk bladspenat
färsk timjan att strö över
Timjansmör:
4 portioner
Ingredienser:
100 g smör
1 citron
1 msk hackad färsk timjan
1 tsk flingsalt
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader. Skär sötpotatis och palsternacka i tunna skivor och lägg på en plåt. Ringla över olivolja och krydda med örtagårdskrydda, salt och peppar. Ugnsbaka rotsakerna i mitten av ugnen i cirka 15 minuter, eller tills de är mjuka.
Lägg smöret till timjansmöret i en skål. Skölj citronen, riv skalet och pressa ur saften. Tillsätt tillsammans med timjan och flingsalt och rör ihop alltsammans till ett kryddsmör. Krama ihop smöret med händerna, lägg det på ett bakplåtspapper och forma till en rulle. Låt ligga kallt till servering.
Hetta upp en stekpanna med smör och stek köttet i några minuter på varje sida. Låt citronhalvan ligga bred- vid i pannan med snittytan nedåt. Lägg spenaten på en tallrik och de ugnsbakade rotfrukterna ovanpå. Placera köttet bredvid och servera med timjansmör, stekt citron och färsk timjan.
Blodgrupp AB: Kalkon med sojabönspaghetti
2 portioner 676 kcal/portion
Ingredienser:
300 g kalkonbröstfilé
1 msk riven ingefära
1⁄2 riven vitlöksklyfta
1 tsk curry
1 tsk torkad oregano + lite extra
1 tsk olivolja
salt
100 g sojabönspaghetti
150 g broccoli
50 g grön sparris
10 cm squash
1⁄2 rödlök
1⁄2 vitlöksklyfta
1⁄2 msk olivolja
100 g frysta sojabönor
2 dl rödbetsblast eller mangoldblad
150 g halloumi
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Skär flera snitt i kalkonfilén. Blanda ihop ingefära, vitlök, curry och oregano och gnid in blandningen runt om filén. Hetta upp en stekpanna med olja och bryn filén runt om i någon minut.
Strö på salt och efterstek i ugnen i cirka 20 minuter (innertemperatur 72 grader). Koka spaghettin enligt anvisningarna på förpackningen. Skär broccoli, sparris och squash i avlånga bitar. Strimla rödlöken och finhacka vitlöken.
Hetta upp en stekpanna med olja och fräs alltsammans tillsammans med sojabönorna i några minuter. Blanda ner spaghetti och rödbetsblast och krydda med salt och oregano. Häll över i en skål och håll varmt. Skiva halloumin och bryn skivorna på bägge sidor. Lägg skivorna i skålen. Skär kalkonfilén i skivor och servera direkt tillsammans med spaghettiblandningen.
Recept från ABnoll-metoden, författad av Ulrika Davidsson, Bonnier Fakta.
Foto: Ulrika Pousette
Var finns blodgrupperna RH negativ och positiv?
Hej!
Jag skulle vilja ha tips på vad jag ska äta till frukost. Jag mår jättebra av havregrynsgröt med bär.
Jag har blodgrupp 0 negativ.
Tack/Eva