Tänk hur fantastisk din kropp är. In i minsta kromosom konstruerad för att du ska kunna röra dig i olika plan, vinklar och med belastning. Precis detta fysiskt fundamentala bygger succékonceptet 3D-träning på.
Att böja dig ner för att ta upp tidningen från hallmattan med ett barn på höften. Plocka ur diskmaskinen och stapla fintallrikarna högst upp i skåpet. Eller som Seth Ronland gjort under sin uppväxt – gå runt i flera timmar på en ojämn åker, böja sig ner och kasta bort sten.
Seth är uppväxt på en bondgård där rörelse tidigt blev en naturlig del av hans liv – både i vardagen och sitt stora intresse för idrott. Han tränade handboll, boxning, löpning, pingis, fotboll, friidrott och älskade det. Så till den grad att träning och hälsa blivit hans livsstil och levebröd. 2001 valde Seth att utbilda sig inom fysträning och har därefter kontinuerligt fortsatt utbilda sig på både universitets- och kursnivå varje år.
På träningskonventet Workout Åre 2013 mötte Seth en annan personlig tränare med liknande synsätt på träning som sitt eget, fystränaren Andreas Öhgren med stor erfarenhet av rehab- och fysträning för hockeyeliten. De slog ihop sina kunskaper och formade 3D-träning – allsidig träning där du bygger styrka, kraft, uthållighet, kontroll av rörelse, rörlighet, koordination, balans och inte minst skapar en bättre funktion med en mer välfungerande kropp. Ett koncept som Seth och Andreas idag håller fullbokade utbildningar inom och som används av tränare vid såväl rehabilitering som skadeförebyggande träning, träning av barn och elitidrottare.
-Till skillnad mot en vanlig knäböj som följer en specifik teknik formas 3D-träning utifrån ditt personliga rörelsemönster” förklarar Seth. Alla människor är unika och har en egen ”signatur” i sitt rörelseschema vilket 3D-träningen tar i beaktning.
-Det är individens behov och fundamentala rörelser som styr upplägget. Det finns inga ”rätt” eller ”fel” i en övning, däremot finns det rörelsebeteende som över tid ger oss negativa reaktioner. Jag ser generellt smärta som en negativ signal, vilket betyder att användaren inte ska göra rörelser i smärtsamma vinklar. Däremot så vill man gärna att användaren tränar i vinklar nära problemområdet för att just träna upp kroppen för att klara av den svåra vinkeln, säger Seth.
För att göra det lättare för tränare att instruera och utövare förstå 3D-träning har Seth och hans kollegor tagit fram en slags gummimatta, en så kallad Platform 9. Redskapet är ett enkelt sätt att komma igång med träningsformen genom att användaren får en uppfattning om sin ”funktionella sfär”. Det är likt ett timglas där bäckenbenet är i mitten medan ben och armar kan röra sig och skapa ett ”timglas”.
Plattformen ger stora variationer och hjälper oss till ett bredare rörelseschema. Den fungerar även som ett redskap för rörelseobservationer, det vill säga scanna av i vilka vinklar och positioner som användarens kropp känns stel i eller till och med smärtsam.
Blir du sugen på att prova 3D-träning så finns det idag flera utbildade personliga tränare på olika anläggningar. Du kan även träna online med Seth själv på yogobe.com.
– Här hittar du utbildningar på Platform 9 träning.
– Här hittar du utbildningar inom 3D Funktion.
– Följ Seth på Instagram och Snapshat som: @sethronland
Text: Anna Lissjanis
Foto: Seth Ronland