– med ”Vår ursprungliga diet”. Ät som våra förfäder och bli friskare, smalare och sundare. Att leva som på
stenåldern behöver inte vara svårt. Här är SportHälsas kostrådgivare Karl Hulténs 30-dagars guide till ett hälsosammare liv. Bra mat behöver ingen innehållsförteckning
Friterade lökringar, pulversoppa och vingummi. Vår förfader hade nog fallit baklänges och bränt sin pälsbeklädda bakdel i grottans eld om han visste vad vi nutidsmänniskor stoppar i oss dagligen. Faktum är att processade livsmedel, e-medel, spannmål, mejeriprodukter, socker och vegetabiliska oljor är ovälkomna nyheter i biomekaniken – kroppens eget maskineri – som utvecklades under de miljoner år som människan levde som jägare och samlare.
– När du anpassar maten efter dina gener drar du fördel av två miljoner år av mänsklig evolution, säger kostrådgivaren Karl Hultén.
Karls metod ”Vår ursprungliga diet” går ut på att äta så rena livsmedel som möjligt. Här ingår bara ren föda av hög kvalitet.
– Mat som har en innehållsförteckning ska helst bort. Även spannmål och mejeriprodukter är uteslutna ur menyn eftersom metoden bygger på kost som åts av människor som ännu inte hade blivit bofasta jordbrukare, berättar Karl.
Som kostrådgivare för både elitidrottare och motionärer menar Karl att alla vinner på att äta mer som människan gjorde förr:
– De flesta som prövar konceptet mår och presterar bättre än någonsin. Energinivåerna blir jämnare och högre, blodtrycket sjunker, man får mindre kroppsfett och bättre återhämtning. Den proteinrika maten gör att man håller
sig mätt länge och frånvaron av socker, salt och kemiska tillsatser skyddar mot en rad moderna folksjukdomar.
– Personer med magproblem, autoimmuna sjukdomar, hudproblem och bristsjukdomar blir i allmänhet bättre eller ibland helt symptomfria, berättar Karl.
Även den tysta inflammationen i kroppen minskar.
Så här gör du:
Lägg fokus på kost som människan historiskt haft tillgång till: kött, fisk, skaldjur, grönsaker, frukt, nötter och frön.
Handla
Gärna kött och fisk över disk. Bra mat är mat som inte behöver en innehållsförteckning.
JA-listan:
• Ät så mycket du vill av kött, fisk, skaldjur, ägg och grönsaker.
• Ät hälsosamma fetter från främst animaliska källor.
• Ät efter hård träning: potatis, sötpotatis, banan.
• Ät måttligt av frukt, nötter och frön.
NEJ-listan:
• Inga processade livsmedel – processar gör ju kroppen bäst själv!
• Inga spannmål eller spannmålsliknande växter som quinoa, amaranth eller bovete.
• Inga baljväxter som kikärtor och bönor (färska bönskidor och ärtor är ok).
• Inga mejeriprodukter: ost, mjölk, grädde eller smör.
• Inget socker (honung, koncentrerad äppeljuice, sirap och lönnsav är också socker)
• Inga sötningsmedel. De gör dig sockersugen och bidrar till ökad fettmassa.
Så kommer du igång:
Bestäm dig för ett datum då du vill sätta igång.
Invägning: Ta hjälp med att fotografera dig framifrån, från sidan och från ryggen. Ta närbilder av ansiktet. Ta även ett midjemått och blodprover om du vill.
Dag 1: Rensa ut skräpmat ur skafferi och kylskåp. Självkontroll kan fungera ett tag men är ingen långsiktig lösning. Inhandla bra mat från Ja-listan.
Dag 2: Laga mat, gärna så du har i flera dagar. Köp en loggbok och starta en matdagbok.
Dag 3: Kroppen kan, under de första dagarna (ibland veckorna) få abstinenssymptom efter socker och spannmål. Distrahera kroppen genom att träna och promenera. Minst 30 minuter om dagen. Är du van att träna mer, fortsätt med det. Skriv upp träningen i loggboken.
Dag 4: Se över din sömn. Mörklägg sovrummet helt (på stenåldern fanns inga blinkande mobiltelefoner på nattduksbordet). Gå till sängs tidigt och se till att få 8-9 timmars sömn varje natt. Skriv upp sömnen i loggboken.
Dag 5: Försök att dra ner på saltet. Sluta med kaffe. Se till att du får i dig mycket vätska. Fortsätt i 30 dagar.
Dag 30: Utvägning: Det är dags att göra om alla de mätningar du gjorde vid invägningen och utvärdera dina resultat.
En typisk dagsmeny för Karl:
Frukost: En skål med bär och kokosmjölk
Lunch: Sallad med ungsstekt kyckling, tomat och min vinägrett
Mellanmål: Macadamianötter
Middag: Bouef Bourguignon
Mellanmål: Torkat kött