3 vanliga underlivsbesvär få vågar prata om

underlivsbesvär

De allra flesta kvinnor drabbas någon gång av underlivsbesvär och det råder ett stort mörkertal. Det vill vi ändra på. Här kan du läsa om de tre vanligaste problemen, samt ta del av våra bästa tips för hur du tacklar dem.

3 vanliga underlivsbesvär få vågar prata om

Bakteriell vaginos

Vad är det? Bakteriell vaginos är ett vanligt underlivsbesvär. Vid bakteriell vaginos är det obalans mellan bakterierna i underlivet, vilket gör ph-värdet på tok för högt.

Symtom är vanligtvis illaluktande flytningar och i vissa fall även klåda och obehag runt slidöppningen. Det är relativt okänt varför kvinnor egentligen drabbas av obalansen, vilket gör det svårt att fastställa vad man kan göra för att skydda sig mot besvären. Vissa samband har upptäckts mellan bakteriell vaginos och ett aktivt sexliv med partnerbyte. En förebyggande åtgärd kan därför vara att använda kondom vid samlag med ny partner.

Behandling: För att behandla bakteriell vaginos bör du först uppsöka en gynekolog. När hen undersökt dig och fastställt att det är just bakteriell vaginos du drabbats av, skrivs receptbelagt läkemedel ut. Behandling sker med antibiotika eller antiseptika, vanligen i form av vagitorer (tabletter som förs in i slidan) eller tabletter som sväljes. Besvären brukar gå över snabbt efter avslutad kur då ph-balansen med denna återgår till det normala.

Svamp i underlivet

Vad är det? Som kvinna kommer du med allra största sannolikhet råka ut för den inte så sköna åkomman svamp i underlivet. Symtom för svamp är klåda och sveda från underlivet, ofta i kombination med tjocka och vita flytningar. Viss svullnad kring slida och blygdläppar är också vanligt. En känsla av att underlivet “brinner” eller känns skört samt obehag vid samlag förekommer.

Behandling: Ofta går besvären över inom ett par dagar. Är förloppet mer långdraget kan du själv behandla svampen med receptfria tabletter, krämer eller vagitorer som snabbt ger resultat. Det är viktigt att undvika att ha samlag under behandling då detta kan påverka resultatet negativt. Skulle besvären vara återkommande bör du uppsöka vård för vidare utredning.

För att själv förebygga svamp-problematik är det värt att tänka på att inte tvätta underlivet med vanlig tvål som tenderar att torka ut slemhinnorna. Använd istället en tvål med anpassat ph-värde eller ännu bättre, tvätta med vanligt vatten. Kvinnokroppen är designad för att nämligen designad för att själv ta hand om hygienen där nere.

Ändtarmsbesvär och hemorrojder

Vad är det? Det råder många felaktiga antaganden om att hemorrojder främst drabbar äldre personer, men faktiskt är det så att denna typ av ändtarmsbesvär förekommer i ett brett spann av åldrar. Dessutom är det mer vanligt än vad de flesta tror. Notera att hemorrojder i de allra flesta fall är ett helt ofarligt (men ack så obekvämt) besvär. Orsaker till uppkomsten av hemorrojder kan variera, vanligt är dock att dem uppstår till följd av förstoppning. Att hemorrojder dyker upp under en graviditet är också relativt vanligt, då på grund av de hormonförändringar som stundar.  

Behandling: För att förebygga besvären kan du äta en fiberrik kost för bättre maghälsa, samt ägna dig åt fysisk aktivitet. För att lindra besvären finns gott om receptfria krämer att använda. Notera att du rekommenderas att söka vård om du blöder från ändtarmen, eller om besvären inte går över inom 2 – 3 veckor. Att uppsöka läkare för ändtarmsbesvär kan kännas motigt, men kom ihåg att problemen är vanliga och inte konstiga alls!

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras