3 steg till en näringsrik, mättande och god sallad + recept på lätt familjesallad

3 steg till en näringsrik

3 steg till salladsuccé

1. BASE. Börja med en fyllig bas bestående av gröna salladsblad, finhackad kål, ugnsbakade grönsaker och/eller t ex couscous, matvete eller pasta.

2. BOOST. Boosta salladen med färgglada grönsaker, smakrika örter och/eller mättande protein i form av till exempel bönor eller kött. Addera med fördel ost som till exempel fetaost, mozzarella eller parmesan.

3. TOPPING. Toppingen är kronan på salladen och lyfter den till nästa nivå. Addera krisp och smak med Earth Controls salladsmixer, nötter, kärnor och sötsyrliga torkade frukter och bär. Ringla slutligen över dressingen.

Salladstrenden har aldrig varit större, men hur bygger du en som ger tillräckligt med mättnad, näring och tillfredställer smaklökarna? Vi har pratat med Anders Tengelin från företaget Earth Control, specialister på goda salladstillbehör, och bjuder även på tre 3 steg till salladsuccé samt ett läckert och lätt recept.

Svenska konsumenter blir allt mer medvetna om att få i sig bra och nyttig kost. Vi äter sallad som aldrig förr och framförallt de senaste 1-2 åren har konsumtionen av grönsaker ökat markant. Det beror bland annat på den stora trenden att byta ut vita kolhydrater, såsom pasta, potatis och ris, mot gröna kolhydrater som grönsallad.

Samtidigt visar en ny studie att många svenska konsumenter är osäkra på hur de ska laga en god och mättande sallad. Den svenska salladskulturen är, om man ska hårdra det, kanske lite outvecklad. Många av oss har ingen tradition av att äta sallad som huvudrätt och 42% av alla tillfrågade i studien var osäkra på hur man gör en god sallad. Vi har säkert alla upplevt den där fantastiskt goda salladen vi åt på semestern vid medelhavet, men varför ska det vara så svårt att få till det här hemma?

– Jag tror att många av oss känner igenom i att när vi ska göra en sallad hemma, så tar vi ofta de klassiska ingredienserna – isbergssallad, gurka och tomat. Kanske lyxar vi till det med lite fetaost eller oliver på toppen, men där tar det ofta stopp, säger Anders Tengelin, vd på företaget Earth Control. Det gav honom idén att utforma ett brett sortiment av produkter som inspirerar till att göra salladsmåltiden mer spännande. Basen i produkterna är att en god salladstopping som till exempel pinjenötter, valnötter och rostade kikärtor. Livsmedel som adderar smak, mättnad och ”crunch” till salladen.

– Vi har också tagit fram tre enkla steg för hur vi bygger upp en god sallad från grunden. Den är i all sin enkelhet en bra hjälp för att guida oss till en ny salladsupplevelse. Sallad kan vara så fantastiskt gott, mättande och nyttigt, fortsätter Anders.

Som inspiration och hjälp har EarthControl ett stort sortiment vid frukt-och-grönt-avdelningen i livsmedelsbutiker där de samlat recept och massor av goda salladstoppingar, såsom nötter, fröer, torkad frukt och spännande färdiga salladsmixer. Alla produkter är helt naturliga och företaget kommer ständigt ut med nyheter.

– Sallad är så mycket mer och vår mission är att få svenskar att äta godare sallad! Många känner att de inte riktigt blir mätta av en sallad. Med en bra topping så ges salladen mer kropp och mättnadskänsla, samtidigt som nötter är en superbra proteinkälla.

Salladsrecept

Lätt familjesallad med pasta, sockerärtor, tranbär och basilica

Ingredienser, 4 portioner:

– 200 g fullkornspasta

– 1 st rödlök

– 200 g sockerärter

– 75 g Earth Control torkade tranbär

Dressing:

– 2 dl färsk basilika

– 4 msk olivolja

– 1/2 citronsaft (gärna ekologisk) och rivet skal

– salt & peppar

Gör så här:

1. Koka pastan efter anvisningarna på förpackningen. Låt pastan kallna.

2. Hacka rödlöken fint.

3. Koka hastigt upp sockerärterna, skölj dem sedan i kallt vatten och skär dem i tunna strimlor.

4. Vänd ner rödlöken, sockerärterna och tranbären i pastan.

5. Hacka basilika fint och blanda den med övriga ingredienser till dressingen.

6. Smaka av med lite salt och peppar och blanda ner i pastasalladen.

7. Toppa gärna med lite extra basilika innan servering.

Tid för tillagning: 25 min + avkylningstid

Besök gärna Earth Control på Facebook för fler recept och inspiration!

Text: Anna Lissjanis

3 steg till en näringsrik
Skriv ut Pin
Inga betyg än

3 steg till en näringsrik, mättande och god sallad

Måltid Lunch, Middag
Tag recept sallad, sallad, sallad trend, salladstrenden
Specialkost Vegetariskt
KCAL/Portion 0-199
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Receptbetyg