Få saker går upp mot en riktigt god macka – speciellt av bröd du bakat med egen kraft och kärlek. Här har vi bullat upp med 3 lättbakade brödrecept som bara är att röra ihop, in i ugnen och avnjutas!
3 lättbakade brödrecept
1. Rebeccas mättande filmjölkslimpa
Ingredienser:
– 6 dl grahamsmjöl
– 10 osvavlade aprikoser
– ¾ dl rågkross
– ¾ dl hela linfrön
– ¾ dl solrosfrön
– ¾ dl pumpafrön
– ¾ dl hackad mandel
– ¾ dl hackade valnötter
– 1½ tsk bikarbonat
– 1½ tsk salt
– 6 dl filmjölk
– 2 msk mörk sirap
– garnering: ½ dl pumpafrön
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175ºC.
2. Smörj en avlång bakform och bröa med lite grahamsmjöl.
3. Hacka aprikoserna fint. Rör ihop alla ingredienser i en bunke och lägg smeten i formen.
4. Strö pumpafrön över brödet och grädda längst ner i ugnen i ca 1 tim.
Recept: Rebecca Sundholm
2. Annas P-bröd
Ingredienser:
– 1 1/2 dl vetekli
– 1 1/2 dl rågmjöl
– 5 dl grahamsmjöl
– 2 dl vetegroddar
– 2 dl havregryn
– 4 1/2 dl rågsikt
– 1 1/2 tsk salt
– 2 1/2 bakpulver
– 2 1/2 bikarbonat
– 1 dl sirap (alt. honung)
– 1 liter filmjölk
Gör så här:
1. Blanda alla ingredienser.
2. Lägg i två smorda/formar med bakplåtspapper.
3. In i ugnen på 175° i 1-1 1/2 timme.
Recept: Anna Jonasson
3. Åses Kesobröd
Ingredienser:
– 3 ägg
– 1/2 liten burk keso (125 gram)
– 3 msk kokosmjöl
– 4 msk mandelmjöl (om du är nötallergiker ta 5 msk kokosmjöl istället)
– 1 msk fiberhusk
– 2 tsk bakpulver
– 1 msk deodoriserat smält kokosfett eller annan neutral olja
– 1 nypa salt
– Addera till lite chiafrön eller hackade nötter/frön om du vill ha ett bröd med lite mer tuggmotstånd.
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200°.
2. Blanda de torra ingredienserna först, mixa sedan ägg och keso med stavmixer.
3. Det går bra att bara vispa ihop men då kommer kesokornen med.
4. Fördela den fasta degen på bakpappersklädd plåt.
5. Strö eventuellt vallmofrön / chiafrön på.
6. Grädda i mitten av ugnen i ca 10-15 minuter.
7. Skär sedan i 4 bitar.
Recept: Åse Falkman Fredriksson