En av de stora trenderna nu är ”16 weeks of hell”. Vi kan läsa om kändisars stora förändringar samt ta del av ”vanliga Svenssons” förvandlingar. Vad innebär egentligen metoden och är den hållbar på lång sikt?
16 weeks of hell är ett koncept som blivit allt större. Det innebär att man under 16 veckor ska följa ett tränings- och kostschema. Träningsprogrammet innehåller bland annat 84 gympass samt dagliga konditionspass på 45–75 minuter. Kostschemat innehåller näringsinnehållsberäknade måltider. 16 weeks of hell är alltså ett stort projekt både gällande inställning och tid.
16 weeks of hell or a lifetime of wellness?
Så vad händer då när dessa 16 veckor är över? En sådan här stor hälsoförändring bygger till stor del på en hög nivå av inre motivation, press och stöd. Det går att jämföra med tv-programmet Biggest loser. En stor forskningsrapport som 2016 publicerades i tidskriften Obesity visade att de 14 deltagarna från Biggest loser la på sig i snitt 41 av de 58 kilo de tappade under tv-programmet efter sex år. Hur kommer då detta sig? Jo, rapporten visar att en stor del av denna viktökning är nedgången i vilometabolism (den energi som kroppen gör av med i viloläge) detta till följd av en lägre kroppsvikt. Vilometabolismen står för ungefär 70% av den dagliga kaloriförbrukningen. Detta kombineras med att den höga nivån av inre motivation minskar med tiden samtidigt som den press och det stöd som fanns försvann.
Foto: Daniel Ohlsson/TV4
Att hälsoförändringar blir kortsiktiga är vanligt förekommande när den höga nivån av inre motivation som uppstår i början av en förändring minskar med tiden, samtidigt som livet förändras med. Som t.ex nya jobbuppgifter, sjukdomar och andra saker som gör att vardagen förändras. Då är det lätt att falla tillbaka i gamla vanor.
Vad kan vi då ta med oss av detta?
16 weeks of hell har visat sig göra stora skillnader för många människor som vill gå ner mycket i vikt under kort tid. Likt Biggest loser är det stora förändringar under en begränsad tid med press och stöd från utbildade coacher. När tiden är slut står människorna på egen hand utan samma nivå av inre motivation, press och stöd samt med en lägre kroppsvikt som gör att vilometabolismen är mindre. Risken för att gå upp i vikt efter detta är alltså hög.
Att göra mindre förändringar som man vet håller på lång sikt kan därför vara att rekommendera. Resultatet kommer inte att bli lika stort på kort tid men kan visa sig göra större skillnad på lång sikt. Så frågan är vad man vill uppnå? 16 weeks of hell or a lifetime of wellness?
Källor: 16weeksofhell.com, onlinelibrary.wiley.com