11 tips för att gå ner i vikt

11 tips för att gå ner i vikt

Det är lockande att börja med snabba bantningskurer om man vill gå ner i vikt. Men genom att hoppa på trendiga bantningskurer är risken stor att man sedan faller tillbaka till gamla vanor. Här är elva tips för att gå ner i vikt – och behålla den.

1. Förändra inte allt på en gång
Har du beslutat dig för att gå ner i vikt bör du hålla fokus på det. Gör inte andra stora förändringar i din livsstil samtidigt. Börja med små steg för att få in nya, hälsosamma vanor.


2. Gör en handlingsplan

Varför vill du gå ner i vikt? Skriv ner alla för- och nackdelar och vilka hinder du ser. Sätt upp ett mål för din viktminskning. Exempelvis med metoden SMART. SMART-metoden står för att målet ska vara specifikt, mätbart, attraktivt, realistiskt, tidsbestämt och accepterat.


3. Handla när du är mätt

Skriv en matlista och undvik att handla då du är hungrig. Med en tom mage är risken stor att du handlar impulsivt och kommer hem med varor du egentligen inte hade planerat att köpa.

Läs mer: Så gör du smarta val i affären

4. Satsa på lågkolhydratskost
En ny amerikansk studie visar att de som åt lågkolhydratskost gick ner tre gånger mer än de som åt en fettsnål kost. De personer som åt lågkolhydratkost minskade även sin fettmassa mer, fick bättre kolesterolvärde och lägre riskvärdering för hjärtsjukdom.

Läs mer: 9 dolda sockerfällor du lätt kan undvika

5. Rensa skafferiet
Genom att ha bra råvaror hemma äter du också bra mat. Kasta sötsaker, halv- och helfabrikat. Genom att förvara sötsaker i skafferiet är det lätt att falla för frestelsen om du blir sötsugen. Socker innehåller mycket kalorier men ingen näring, det ger en kortvarig mättnadskänsla och skapar ofta sug att äta mer.

Läs mer: Så minskar du ditt sötsug

6. Var medveten om dina val
Genom att göra av med fler kalorier än du får i dig kommer du att gå ner i vikt. Med detta sagt betyder det inte att du ska gå runt och vara hungrig. Ät naturliga råvaror som ger mycket näring så som grönsaker, rotfrukter, bär, kokos- och olivolja, naturella nötter, fröer, ägg, fisk, kyckling, kött. Aktivera dig varje dag genom att exempelvis stå upp och jobba, promenera och leka med barnen.

7. Ät proteinrikt
Proteinrik mat är bättre för förbränningen och mättnadskänslan än mat rik på kolhydrater och fett. Detta då spjälkningen av protein är en mer energikrävande process som också tar längre tid än den för kolhydrater och fett. Bra proteinkällor är kött, fisk, fågel, baljväxter, ägg och mejeriprodukter.

8. Drick vatten
Vatten hjälper kroppen att driva ut slagg och toxiner, ger en ökad mättnadskänsla och ett minskat sötsug. Vatten är också viktigt för fettförbränningen, vid vätskebrist minskar kroppens förmåga att transportera syre och fett till förbränning i musklerna vilket inte bara påverkar fettförbränningen utan också den fysiska prestationen negativt.

9. Krydda maten
I många starka kryddor finns ämnen som är bra för förbränning och mättnadskänsla. I chili finns bland annat ämnet capsaicin som är det ämne som ger chilin dess hetta och en ökning av ämnesomsättningen. Chili har också visats effektiv som aptitreglerare. Men det är inte bara starka kryddor som är bra för figuren. Så är även kanel som stabiliserar blodsockret och minskar insulinutsöndringen, vilket ger ett minskat sötsug och en minskad fettinlagring.

10. Styrketräna
Personer med mycket muskler har automatiskt en högre förbränning. Detta eftersom det är en mer energikrävande process att syresätta muskelmassa än kroppsfett, så även i viloläge. Kombinera därför fettförbrännande konditionsträning med regelbunden styrketräning.

11. Ha tålamod
Att gå ner i vikt tar tid, men för att nå ett hållbart resultat är det smartare att se viktresan som en livsstilsförändring snarare än en quickfix. Implementera nya hälsosamma vanor som du vill och klarar av att hålla i längden.

Missa inga nyheter! Följ oss på facebook och twitter.

 

 

Text: Redaktionen

Inga Kommentarer Ännu

Lämna Ett Svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.