Går du inte ner i vikt trots att du tränar och äter nyttigt? Det kan bero på flera faktorer. Vi har listat tio vanliga vardagsfällor som kan bromsa din förbränning.
10 vardagsfällor som kan bromsa din förbränning:
1. Du äter för mycket socker. Många livsmedel innehåller socker trots att de marknadsförs som nyttiga. Frukostflingor, yoghurt, såser, snabbmat och juice är bara några av de livsmedel som ofta innehåller dolt socker. Socker ökar aptiten och upprätthåller sötsuget.
2. Du dricker för mycket alkohol. När du dricker alkohol fokuserar kroppen på att förbränna alkoholen före allt annat. Det du äter i samband eller direkt efter intaget av alkohol lagras därför lättare som fett. Har du druckit mycket alkohol kan det ta upp till flera dygn för levern att återhämta sig. Vid ett stort intag av alkohol uppstår också en direkt nedbrytande effekt på muskelmassan.
3. Du äter för mycket kolhydrater. Äter du mycket kolhydrater kan din hunger öka. Minskar du däremot på kolhydraterna kommer även din hunger att minska. Tänk på att äta mer naturligt fett om du minskar på kolhydraterna. Fet fisk, nötter och avokado är nyttigt och mättande. För lite kolhydrater och fett leder både till hunger och trötthet.
4. Du äter för mycket frukt. Sockret i frukten bryts ned till glukos i tunntarmen. Förekomsten av glukos i blodet leder till att bukspottkörteln frisätter insulin, och insulin lagrar överskott av glukos som fett. Fem frukter om dagen ger lika mycket socker som cirka en halvliter läsk. Om du försöker gå ner i vikt bör fruktintaget begränsas till de frukter som består av en kombination av lågt kolhydratinnehåll och höga halter av antioxidanter, exempelvis bär och urkärnade frukter.
5. Du sover för lite. Studier visar att människor som sover för lite ofta väger mer än de som får tillräckligt med sömn. Sover du inte tillräckligt kan aptit-hormonerna hamna ur balans, vilket gör att du din aptit ökar och du äter mer. Viktigt att du känner dig utvilad.
6. Du hoppar över styrketräningen. Konditionsträning förbränner mest under träningspasset medan styrketräning hjälper kroppen att förbränna mer under vila. En kombination av både kondition- och styrketräning är det optimala för ämnesomsättningen.
7. Du stressar. Stress kan både vara positivt och negativt. Men att känna en långvarig stress i kroppen kan göra att ämnesomsättningen försämras. Vid stress utsöndrar hormonet kortisol vilket gör att kroppen börjar lagra fett. Försök att slappna av efter jobbet. Ta en promenad, gå på yoga eller läs en bok.
8. Du äter på natten. Kroppen behöver vila under nätterna och det gäller även från mat. Se till att du äter dig mätt under middagen för att undvika att bli hungrig senare på kvällen. Genom att äta för sent på kvällarna kan förbränningen försämras.
9. Du har D-vitamin brist. En låg D-vitaminhalt gör att det tar längre tid att gå ner i vikt. Nivån av hormonet ghrelin ökar vilket stimulerar aptiten och gör att du känner dig hungrig. Under sommaren får vi i oss D-vitamin från solen men under vinterhalvåret lider många svenskar av D-vitaminbrist. Det kan därför vara en god idé att ta kosttillskott under mörkare årstider.
10. Du äter för lite. När du äter mindre än du behöver för att hålla igång din basala ämnesomsättning bromsar kroppen ämnesomsättningen och förbereder sig på svältläge. Kroppen bryter även ner kaloriförbrännande muskelmassa för energi.
Missa inga nyheter! Följ oss på facebook och twitter.
Text: Redaktionen