10 saker som försämrar din tandhälsa

10 saker som försämrar din tandhälsa

Det är klart vi har koll på att socker fräter på tänderna och att kaffe och rökning gör tänderna gulare. Men visste du att du kanske borstar åt fel håll – med en för hård tandborste?

Här är tio saker som gör din munhälsa sämre – oavsett om du vet om det eller inte. Följderna kan bli stora om du inte ser till att ge tänderna den kärlek de förtjänar! 

 

1. Du dricker läsk.

Sockerfri eller inte – det spelar ingen roll. Läskedrycker är sura och förstör tandemaljen med tiden. Sockret ökar risken för hål i tänderna. Vatten är alltid det bästa. Dessutom är det miljoner gånger billigare. Kranvatten innehåller fluor som hjälper till att hålla tänderna friska.

 

2. Du får i dig för lite kalcium och D-vitamin.

För att tänderna ska bibehålla styrka och densitet när vi åldras krävs dessa vitaminer och mineraler. Gör dig själv en tjänst och tänk långsiktigt. Du vill inte gå med löständer när du blir gammal.

 

3. Du borstar när du har bråttom.

När du är stressad slarvar du troligen också. Tänderna blir inte ordentligt rena, och hela proceduren känns plötsligt alldeles bortkastad. Om du bär tandställning är det extra viktigt att hålla rent eftersom kvarvarande matrester hänger kvar och ökar sannolikheten för hål. Borsta i cirkelrörelser hellre än från sida till sida! 

4. Din tandborste är för hård.

Ju hårdare tandborste desto renare tänder? Nixpix. Är den för hård riskerar du att tandemaljen skadas. Välj en mjukare borste, och se till att hålla den torr när du reser! Bakterier trivs i våta utrymmen, och tandköttsinfektion känns föga lockande.

 

5. Du dricker för mycket juice.

Juice har stora hälsofördelar trots sockerhalten men det gäller att väga fördelar mot nackdelar och ibland ta det lite lugnt med juiceriet – för tändernas skull. Den färska juicen fräter. Tandläkare brukar rekommendera att skölja munnen, ta ett tuggummi eller borsta tänder när du har druckit juice.

 

6. Du röker.

Förutom gulnade tänder riskerar du att dra på dig en rad olika tandsjukdomar. Och det är väl onödigt? Fimpa för gott!

 

7. Du gnisslar tänder när du känner dig stressad.

”Bit ihop”, brukar man säga. Men gör inte det! Tänk på hur du andas när du är stressad. Om du gnisslar tänderna nöts de. Har du piercingar i eller runt munnen – bit inte på dem! Flisor kan lossna från tänderna som kan spricka.

 

8. Du borstar tänderna för fort efter syreintag.

…Men se till att vänta en stund. Syran i juicen och i kolsyra gör tänderna känsligare. Du vill inte slipa bort emaljen.

 

9. Du bleker tänderna fel.

Ja, det finns skonsamma sätt att bleka tänderna på, om du gör det professionellt. Hemmablekningar kan ha motsatt effekt om emaljen skadas. ”Whitening-tandkrämer” med slipmedel likaså. Fråga din tandläkare om råd!


 

10. Du går till tandläkaren för sällan.

Förebyggande är alltid mest hållbart. Att undvika ett besök hos tandisen kan göra att du upptäcker hemskheter i tid och du sparar både pengar och lidande. Från och med 20 års ålder får du statligt tandvårdsavdrag som kan sparas i två år. Utnyttja det!

Text: Julia Kimell
Bilder: Pixabay

 

 

 

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.