10 otippade varor du kan frysa

10 otippade varor du kan frysa

“Bäst före” närmar sig, har du siktet inställt på soporna? Släng inte, stoppa i frysen i stället! Här är tio matvaror du inte trodde du kunde frysa.

Frosta av frysen och säg hej till din nya bästa vän! Ibland hinner man helt enkelt inte använda upp all mat innan sista förbrukningsdagen närmar sig. Då är frysen hjälten som räddar maten från soporna. Den perfekta mellandestinationen för maten helt enkelt.

10 otippade varor du kan frysa:

1. Mjölk
Mjölk går bra att frysa, men smaken och konsistensen kan påverkas. Bäst är att frysa in mjölken i en oöppnad förpackning och inte ha den i frysen längre än tre månader. När du fryser mjölken expanderar volymen något, lämna därför lite extra plats i behållaren som du fryser in mjölken i så är problemet löst. Oöppnade mjölkpaket kan du lägga direkt i frysen. När du vill använda mjölken är det bäst att tina den långsamt i kylskåpet.


2. Grädde 
Vispgrädde och kaffegrädde går att frysa och använda i matlagning, men den går inte att vispa eller ha i kaffet. Frys in som iskuber som är lätta att ta fram och ha i maten. Du kan faktiskt också frysa in vispad grädde, den kan kan bli lite torr när du tar fram och tinar den, men blir bra efter omrörning. 


3. Smör 
Du kan absolut frysa in smör för både mackan och bakningen. Frys in smöret i tätslutande plastpåse. När du behöver smör, ta bara fram det och låt tina i kylskåp över natten. Smör med 80 procent fetthalt håller runt tre månader i frysen, för att vara på den säkra sidan.


4. Valnötter
Valnötter härsknar fort. Du kan frysa in skalade valnötter i en tätslutande bytta och förlänga hållbarheten. Plocka upp efter behov.


5. Brie (och andra ostar)
Det flesta ostar går bra att frysa. Smaken förändras inte men grynpipiga ostar som Svecia och Prästost och gräddostar blir smuliga och svåra att hyvla. Bäst lämpar sig rundpipig ost som Herrgård för frysen. Dessertostar som brie och camembert är bara att stoppa i frysen. Lägg osten i aluminiumfolie och plastpåse. Frys snabbt, tina långsamt. Osten håller i minst tre månader i frysen. 

6. Keso
Keso går att frysa men den blir lite torrare i konsistensen när du tar upp och tinar den. Ska du baka på den eller göra ostkaka är det inga konstigheter att frysa keso. Frys snabbt, tina långsamt. 

7. Pesto
Pesto är bara att frysa. Smakar nästan som nygjord när du tinar den.


8. Färska örter
Hacka, frys in i påsar och ta fram och använd i matlagningen.


 9. Vin
Vinslattar kvar? Frys in som iskuber och använd när du lagar mat!


10. Ägg
Ägg går att frysa. Knäck äggen i en skål, rör om och häll upp i en fryspåse eller som iskuber. Du kan också frysa in äggvitor och gulor separat Perfekt att ha till hands när du bakar!

 

Artikel från: Vinsider.se
Källa: kokaihop.se

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras