10 löpare i vaje lag i Vasastafetten

10 löpare i vaje lag i Vasastafetten

I morgon är det dags för Vasastafetten, stafetten längs Vasaloppsspåret där 10 löpare deltar i varje lag.

Varje lag består av tio deltagare. Det finns tre klasser att tävla i, damer, herrar och mixed. I mixedklassen måste det vara minst 3 damer/lag. Inga herrar är tillåtna att springa i ett damlag. Exempel: Ett lag med 8 herrar och 2 damer springer i herrklassen, ett lag med 8 damer och 2 herrar deltar i mixedklassen.

Sträckorna i Vasastafetten:
1. Starten – Smågan 9,5 km
2. Smågan – Mångsbodarna 14,6 km
3. Mångsbodarna – Tennäng 4,4 km 
4. Tennäng – Risberg 6,6 km 
5. Risberg – Evertsberg 11,6 km 
6. Evertsberg – Oxberg 15,0 km 
7. Oxberg – Gopshus 4,6 km 
8. Gopshus – Hökberg 4,7 km 
9. Hökberg – Eldris 10,1 km
10. Eldris – Vasaloppsmålet i Mora 9,2 km

Målet är självklart i Mora och under den klassiska devisen. Sista sträckans löpare brukas tas emot av övriga lagmedlemmar under jubel och hejarop. Många avslutar dagens äventyr med att i olika former umgås och prata om sina prestationer. VasaStafetten är loppet där glädjen och upplevelsen förenar kompisgänget, arbetskamraterna eller släkten.

Precis som i Vasaloppet tävlar elitlagen i de olika klasserna om att komma först till det hägrande målet i Mora. Även för de enskilda elitlöparna är det stor prestige att vara snabbast på sin sträcka.

VasaStafetten är en känd upplevelse för löpglada motionärer ända sedan 1991. Vasaloppet tog över arrangemanget 2008 och ingår numera i Vasaloppets sommarvecka.

Följ ditt lag i Vasastafetten:
Beställ SMS-tjänst här

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras